Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Parada pobede 09-Moskva

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Parada pobede 09-Moskva Empty Parada pobede 09-Moskva taj Sub Maj 09, 2009 4:57 pm

cyber fulkrum

cyber fulkrum
Admin
Danas je u Moskvi odrzana parada povodom Dana pobede nad fasizmom u II svetskom ratu.Dok kod nas rehabilituju cetnike i ustase kao i ostalu gamad iz drugog svetskog rata narod Rusije se sa pijetetom seca svog doprinosa toj velicanstvenoj pobedi.

Dana 8. maja 1945. godine saveznici su prihvatili bezuvjetnu predaju njemačke vojske. Bio je to kraj nacističkog Trećeg rajha i rata u kojem je život izgubilo više od 70 milijuna ljudi, civila i vojnika. Antifašistička koalicija je pobijedila naciste. U svijetu to nije upitno, no u pojedinim državama regije, to se ponekad želi zaboraviti. Zašto se i više od 60 godina od pobjede antifašizma nad fašizmom, neke države zapadnog Balkana toliko strasno žele ugurati među poražene i falsificirati vlastitu prošlost?

Mirjana Rakela pise

„Ne radi se o izjednačavanju, već o potpunom potiranju jednog dela prošlosti na celokupnom prostoru. Pa i u Tuđmanovim paradama su šetali zajedno domobrani, ustaše i partizani. A rehabilitacija Draže Mihailovića u Srbiji je u toku. U siromašnoj zemlji kao što je Srbija, gdje imate milion gladnih i milion nezaposlenih, treba narodu dati nešto čime će da se zabavi, tako da već tri meseca tragaju za grobom Draže Mihailovića.“

U situaciji intenzivnog stvaranja javnog mnijenja i preispitivanja uloge pojedinaca u 2. svetskom ratu, pokušava se staviti jednakost. Mladen Lazić, sa Filozofskog fakulteta, iščitava još jednu dimenziju ovakve društvene slike u Srbiji:

„U odnosu te dve struje – antifašizma i fašizma, ova struja koja implicitno zastupa stavove fašizma time što rehabilituje njegove saradnike, ona je već dosta godina u ofenzivi, i to izrazitoj ofenzivi. Dok ova druga struja, za koju ne verujem da je manjinska, za koju verujem da je čak i većinska, ona je u defenzivi, odnosno uopšte ne nastoji i ne pokušava da dobije prostor u javnosti, odnosno pokušava sasvim marginalno. Dakle, s tog stanovišta se može steći utisak da je rehabilitacija kolaboracije ono što je trenutno dominantno prisutno u javnosti, dok je ova druga struja prilično marginalizovana.“

Deo javnosti nastupa sa tezom da je antifašizam kompromitiran zbog monopolizacije od jedne stranke i svoj antikomunizam izjednačavaju sa anti-antifašizmom. Sociolog Zagorka Golubović kaže da lično može posvedočiti o tome ko su pre šezdesetak godina bili antifašisti:

„Antifašizam se povezuje s komunizmom, nekim nepostojećim komunizmom. Oni smatraju da su nosioci antifašizma bili komunisti, to jest partizani u vreme 2. svetskog rata. Pošto se sve to ocenjuje sve više negativno, a na površinu isplivava četnička organizacija, koja postaje antifašistička, što je nonsens. Nazivi svih ulica koji imaju neku povezanost sa antifašizmom su izbrisani.“

Antifašizam nije komunistička, već građanska vrednost, jer se na Zapadu o antifašizmu ne govori previše, jer je to dio političke misli:

„Prema tome, mislim da je reč o nesposobnosti odnosno nesigurnosti onih koji su danas na vlasti da će, ako se ne prilagode onome što zastupa većina, a većina zastupa negativno shvatanje antifašizma, izgubiti vlast. U tome je problem.“

No da mi pogledamo malo paradu:

https://otpisani.niceboard.com

2Parada pobede 09-Moskva Empty Re: Parada pobede 09-Moskva taj Sub Maj 09, 2009 5:14 pm

cyber fulkrum

cyber fulkrum
Admin
Parada pobede 09-Moskva 51
Parada pobede 09-Moskva 46
Parada pobede 09-Moskva 56
Parada pobede 09-Moskva 55
Parada pobede 09-Moskva 52
Parada pobede 09-Moskva 54

https://otpisani.niceboard.com

3Parada pobede 09-Moskva Empty Re: Parada pobede 09-Moskva taj Sub Maj 09, 2009 9:44 pm

Berkut

Berkut
Admin
današnji dan, dan pobjede, obilježava kapitulaciju nacističke njemačke pred sovjetskim savezom. naime, 9. svibnja po moskovskom vremenu a zapravo u kasnim satima 8. svibnja po berlinškom vremenu, potpisana je bezuvjetna kapitulacija njemačke. potpis na taj povijesni dokument su s njemačke strane stavili feldmaršal wilhelm keitel (glavni stožer njemačke vojske), general hans-jürgen stumpff (zračne snage luftwaffe) i admiral hans-georg von friedeburg (njemačka mornarica), dok su na savezničkoj strani potpise stavili ruski maršal georgij žukov i američki general arthur tedder.

za bolje upoznate, ovo je druga potpisana kapitulacija njemačke. prvu kapitulaciju njemci su potpisali 7. svibnja u reimsu (francuska), i taj se dan slavi kao dan pobjede u zapadnoj europi i americi. tu je kapitulaciju potpisao njemački general alfred jodl a od sovjeta je bio prisutan general ivan susloparov koji je potpis na dokument stavio na vlastitu odgovornost. naime, susloparov nije imao velike ovlasti niti je bio u stalnoj vezi sa moskvom no ipak je odlučio potpisati dokument bez dogovora sa moskvom (čitaj staljinom). staljin naravno nije prihvatio dokument već je smatrao da njemačka mora kapitulirati upravo pred sovjetima koji su najviše prodnjeli padu trećeg reicha i to upravo u belinu kao glavnom gradu njemačke. osim toga, staljinu je bilo neprihvatljivo da se kapitulacija potpisala pred tek nekim generalčićem već je inzistirao da potpisivanju prisustvuje najviši poslanik vrhovne komande sovjetskog saveza, maršal georgij žukov. u večer 8. svibnja, u predgrađu belina, točno u 23:01 sat po srednjoeuropskom vremenu odnosno u ranim jutarnjim satima 9. svibnja po moskovskom vremenu, wilhelm keitel je potpisao bezuvjetnu kapitulaciju njemačke. tim činom je završio rat u europi.
njemačko izaslanstvo, potpis žukova i potpis keitela

Parada pobede 09-Moskva Keitel-stumpffParada pobede 09-Moskva Zhukov1Parada pobede 09-Moskva Keitel

ovaj se dan u sovjetskom savezu obilježavao vojnim paradama a najpoznatija i najveća je bila ona u mokvi na crvenom trgu. prva poslijeratna vojna parada je održana 24. lipnja 1945 u čast herojskoj sovjetskoj vojsci. i ovaj događaj zaslužuje poseban post no o tome kad dođe vrijeme. tradicija se održala pa je tako i danas u moskvi održana vojna parada no ne više tako velika sa prikazivanjem arsenala oružja već kao mimohod par tisuća veterana i vojnika obučenih u uniforme sovjetske vojske iz drugog svjetskog rata. pri tome se ruski predsjednik putin osvrnuo na premještanje spomenika palim sovjetskim vojnicima u estoniji i najavio veću podršku za očuvanje tih spomenika. evo kako izgleda taj spomenik na novom mjestu:
Parada pobede 09-Moskva Soldier1Parada pobede 09-Moskva Soldier2Parada pobede 09-Moskva Soldier3
9. svibanj je također i praznik europske unije, točnije dan europe u spomen na potpisivanje prvog dokumenta koji se smatra početkom stvaranja europske unije.


POWER RUSSIA

4Parada pobede 09-Moskva Empty Re: Parada pobede 09-Moskva taj Pet Maj 15, 2009 8:56 pm

Berkut

Berkut
Admin
Evo jos malo video sadrzaja:

POWER RUSSIA

Sponsored content


Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu