Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija Empty Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija taj Ned Maj 06, 2012 7:46 pm

ljubasav

ljubasav
Pfalz Flugzeugwerke


Pfalz Flugzeugwerke bila tokom Prvog svetskog rata jedna od najpoznatijih nemačkih firmi za proizvodnju aviona. Nalazila se na aerodromu u gradiću Speyer (zapadna Nemačka) u pokrajini Rhenish Palatinate (nemački:Rheinpfalz) ili skraćeno Palatinate (nemački: Pfalz). Firma je najpoznatija po izradi serije odličnih lovaca, a posebno Pfalz D.III i D.XII Pfalz. Firma je bankrotirala nakon primirja posle WW1, kada su Francuzi sa svojim okupacionim snagama oduzeti svu opremu. Ipak se kasnije firma oporavila i delovala kroz druge poznate firme iz avioindustrije do ponovnog formiranja 1997. Danas je to deo PFW (PFW Aerospace - Pfalz-Flugzeugwerke)

Rana istorija


Pfalz EI

Pfalz je osnovao Alfreda Eversbusch, sin vlasnika livnice u Neustadt an der Weinstraße. Čini se da je on sagradio svoj prvi avion između 1912. i 1913., iako se tačan datum i izgled aviona ne mogu sigurno odrediti. Dana 3.juna 1913, firma je registrovana pod imenom Pfalz, u kojoj su suvlasnici bili Alfred, njegov brat Ernst, zatim Willy Sabersky-Müssigbrodt, kao i nekoliko investitora: Richard i Eugen Kahn i August Khan (nezvanično).
Prvo su se zainteresovali da proizvode avione tipa Albatros, ali im taj posao nije uspeo. Njihov sledeći posao bio sa Gustav Otto Flugzeugwerke, izrada jednog biplane sa potiskujućom elisom. Originalni primerak je poslan u Afriku na turneju, a kasnije je tokom ww1 završio kao izviđač.

Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija 36t70vwd1nqwfj6cyo
prvi realizovani projekat

Firma je na samom aerodromu otvorila i neki vid prodavnice za kasniju prodaju aviona, koje je mislila da proizvodi serijski. Kako su se poslovi razvijali, firma je izradila fabriku na prostoru od 7.000m2, koja je počela sa radom samo mesec dana pre početka Prvog svetskog rata.


I svetski rat

Avioni serije "C" i "E"


Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija Uc9i0l81eo75p05s73ym
Pfalz Parasol

Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija Uw5dif7h4puwu37v90ju
Pfalz C.I

Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija X500gi27ph0nmiwy602
Pfalz E.I

Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija V3ep34xdzkk2gwbq0f4
Pfalz E.II

Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija Uzh1x4bps6of4xx14yb
Pfalz E.III

Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija 35amue9nf0jdunxvv9l0
Pfalz E.IV

Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija Xpm3uq3em1mg7wafe3g
Pfalz E.V

nastavlja se


ljubasav

ljubasav
Avioni serije "D"


Interesantno je da je orjentacija firme na izradi licencnih aviona. Tako je pred sam početak rata odluka pala na izradu aviona Morane-Saulnier, kojeg je mislila da ponudi za nemačko vazduhoplovstvo. Početak rata omeo je ovu proizvodnju pa se Pfalz odmah preorijentisao na proizvodnju aviona LFG Roland D.I i D.II. D.II je proizveden krajem 1916, što se smatra kao kasno, jer su novi tipovi aviona prevazilazili mogućnosti ovog aviona.Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija Ioypsq9vjx29dnpj0w


Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija 67rmyettpilxcja5dg20

Ipak će ovaj projekat biti koristan, koristeći stečena iskustva, pojavu novih snažnijih motora firme Mercedes D.III, Pfalz konstruiše sopstvenog lovca pod oznakom D.III Pfalz. Lovac D.III je uveden u naoružanje vazduhoplovstva u avgustu 1917. Ni ovaj lovac nije imao karakteristike naprednijeg rešenja primenjenih kod Albatros DV, pa je umesto u eskadrile prve linije, za ostvarivanje vazdušne prevlasti dobio sekundarne zadatke da uništava osmatračke balone u blizini linije fronta.

Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija V5j2ypefssjpbxgr5ws

Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija Ilc9o7w5c8prji5bnvzj

Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija O0ruefmwneen6jnw2otl

Izrađeno je oko 600 D.III a deo je tokom upotrebe neznatno modifikovan. Godinu dana kasnije je obustavljena proizvodnja, ali je u operativnoj upotrebi do kraja rata ostalo oko 450 aviona.

Redizajnirani D.III sa novim "Siemens Halske Sh.III" rotacionim motorima označen je kao model Pfalz D.VIII , koji sada nudi neverovatnu brzinu penjanja (koju jedva postižu avioni, koji imaju još savremenije Siemens-Schuckert D. IV motore). Sh. III motori su se kasnije pokazali kao prilično nepouzdani, i kasnije su zamenjeni sa D.IV, a samo mali broj aviona D.VIII su ih zadržali. Veoma poznata eskadrila Jasta 29. ( Jasta Boelcke) bila je naoružana ovim lovcima. Nema pouzdanih podataka o broju proizvedenih aviona ovog tipa.


D.VIII su kasnije prilagođeni na "triplane" konfiguraciju kao Pfalz Dr.I i učestvovali su u konkursu za novi lovac tokom januara 1918. u Adlershof . D.VIII, su dobili nove motore Oberurselu UR.II. Ipak, Fokker Dr.I je pobjednik konkursa, što i ne čudi s obzirom da je to bio jedini avion, koji je osmišljen od samog početka kao triplane, za razliku predhodno "na brzinu" adaptiranog dvokrilca. Oko desetak Pfalz Dr.I je izrađeno i operativno su koričteni neko vreme.


Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija 5q3fjyy07bnsjc00hg8f

Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija Nxxgj498e5uuknaw66hk

Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija 6p4h1r40d1r6k7y8azf
Pfalz D.VI

Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija Hn6r1wui3qdn50r12shw

Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija Agq4v6g07a3t52q6sy

Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija Wjqi3mr77t06oz9z6158

Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija Wata9owsasvvf09hkqn

Posljednji veliki proizvodni model bio je Pfalz D.XII , u konfiguraciju u krila sličnim onima kod francuskog SPAD . On je ušao u drugo takmičenje za lovca u junu 1918. Ovaj put glavni konkurent mu je Fokker EV jednokrilac sasvim drugačije koncepcije. Analitišari smatraju da je Pfalz D.XII bio ispod karakteristika Fokkerovog lovca, ali su potrebe avijacije bile velike, pa je ipak poručeno “čak” 800 ovih aviona, koju su uspešno napravljeni pre postizanja primirjka novembra 1918. Mnogi od njih su preživeli rat i bili su uzeti kao plen od strane saveznika. Nekoliko aviona na kraju su učestvovala u filmskim ostvarenjima posebno u Hell Angels i The Dawn Patrol.

Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija Iblh7vofu1dhayiy6jl
Pfalz D.XII

Derivat D.XII je bio unapređeni D.XIV, ali nije izvršena njegova nabavka i proizvodnja. Pfalz D.XIV je učestvovao u poslednjem konkursu za lovca, ali je ušao samo u konkurenciju za brzog izviđača.Izvršena je porudžbina nekoliko ovih aviona, ali oni nisu bili operativno uključeni u ratna dejstva.


Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija Oe7cy1i7kowh8ewhwiv

Pfalz Flugzeugwerke - vazduhoplovna industrija Nisnwa044hxjdotuyfz
D.XIV

Posle rata

Na kraju rata, firma Pfalz zaje pala u francusko-okupaciono područje. Francuzi su brže bolje pokupili sve vredne mašine i nacrte, te ih preneli na svoju teritoriju. Dana 4.juna 1919, firma je ponovno zaživela, sada kao AG Pfalz, koja se bavila brodograđevinskim i trgovačkim aktivnostima. Ova firma će otići u stečaj tokom "Velike depresije" u 1932.

Drugi svetski rat

Dana 1.oktobra 1937 firma je opet pokrenuta u oblasti vazduhoplovstva, ovog puta pod imenom Saarpfalz Flugwerke. Aerodrom Speyer više nije bio operativan, tako da su izrađeni avioni morali biti transportovani u Mannheim-Neuostheim radi ispitivanja u letu. Razvoj avio industrije uticao je da se grad odluči da obnovi aerodrom, a koji je ponovno otvoren u 1938.
Zahvaljuju ći predhodnim iskustvima, firma uspešno sarađuje u kooperativnim poslovima sa Focke Wulf FW-58; Heinkel He 45; He 46; He 51; HE 111; Junkers Ju 52 i JU-88.

Kraj Drugog svetskog rata bio je veoma sličan onom predhodnom. Ovog puta su okupacionu zonu zajedno organizovali saveznici: SAD i Francuska.

Promenom u politici zapada, obnovom nemačke privrede, i bivša firma Pfalz obnavlja proizvodnju, ali ne pod svojim imanom i za svoj račun već kao kooperant velikih igrača: Heinkel, i Focke Wulf i Weser Flugzeugbau (koji su kasnije osnovali VFW-Fokker). Učestvuje u izradi nekoliko poznatih letilica: Transal C-160, helikoptera UH-1 Iroquois i CH-53 Sea Stalion.

Zatim je tu kooperacija sa Messerschmitt-Bölkow-Blohm (MBB), Dornier, a i proizvođačem motora MTU.

Godine 1983 MBB je kupio firmu u Speyeru i pretvorio je svoj remontni kapacitet za helikoptere. Kada je MBB ušao u financijske teškoće, spojio se sa Deutsche Aerospace 1989.

Pfalz Flugzeugwerke reforme

Na dan 1.januara 1997. fabrika Speyer sa preostalih 523 zaposlenih, je ponovno preimenovana u Flugzeugwerke Pfalz. Oni nastavljaju s radom u servisiranju helikoptera do današnjih dana.

Eto to bi bio prikaz ove zaboravljene fabrike.

Љуба

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu