Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Margaret Mary "Peg / Peggy" Kelman

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Margaret Mary "Peg / Peggy" Kelman  Empty Margaret Mary "Peg / Peggy" Kelman taj Pet Maj 18, 2012 7:32 pm

ljubasav

ljubasav
Margaret Mary "Peg / Peggy" Kelman

(6 April 1909 – 23 December 1998)


Margaret Mary "Peg / Peggy" Kelman  Stlgu97zaarnhujfzjv1
vazduhoplovci Nancy Bird i Peggy Kelman McKillop (u svetlom kombinezonu) "Peep-O-Day" station - Nyngan, NSW c.1934 *


Australijanka, pionir vazduhoplovstva

Pitanje novinara je glasilo:
Kako ste napravili taj let iz Engleske u Australiju 1936?
Ovako je to Pegi Kelman opisala:
Sa svojim mužem, (koji je umro u svojoj 89 godini u Bubuderim u Queensland) u jednom lakom avionu, bez radija i navigacijskih instrumenata uz odsustvo pokazatelja vremenske prognoze, koristeći jedan "školski Atlas" prateći ružičastu putanju stigli smo u Australiju.

Margaret Mary "Peg" McKillop rođena je u Glasgow, od oca William poslanika u Donjem domu i majke Rose. Još dok je bila beba, izgubila je oca te je sa majkom prešla u Orange, NSW. Školovala se na Rose Bay Convent, u Engleskoj i Francuskoj. Imala je priliku da kao devojka prisustvuje vazduhoplovnom mitingu i takmičenju za Schneider Cup u Italiji, i to je ostavilo neizbrisiv beleg u njenom srcu.1931 upisuje letačku školu u pri Aero Club of New South Wells, i stekla licencu "A", sada se to zove "Private Pilot Licence"1932. U narednim godinama vredno uči i dobija i komercijalnu pilotsku licencu 1935.
U to vreme nije imala podršku familije, čak ju je tetka kritikovala, da kao dete jedne udovice treba da se ostavi tog zanata, da majka ne bi morala nanovo da tuguje i oplakuje.

Zaposlila se i letela je za Nancy Bird, na zapadu NSW 1935. To joj je bio jedini plaćeni posao. Imala je mogućnosti za letenje, tako je zabeleženo, da je samo u jednom danu bila obavila 29 letova. Tu je upoznala i budućeg muža. Colin Kelman, bio je stočar iz Australije. Bila je to ljubav na prvi pogled i venčali su se u Londonu naredne godine.

Posle kratkog medenog meseca, kupili su polovni dvomotorni avion i doneli odluku da se oboje vrate u Australiju upravo sa tim avionom. Ta avantura života počela je 19.decembra 1936. Nakon poletanja iz Engleske, preleteli su Francusku, Italiju, Grčku, Egipat, Irak, Iran, Pakistan, Indiju, Burmu, Malaju, Javu, Timor, Dravin i do kuće svoga muža u Moree 15.janura 1937.godine.

Za ovaj prelet vezano je mnoštvo eksluzivnih vesti. Prvo sam avion nije bio namenjen ni opremljen za ovakav dugačak let. Nije posedovao osnovne instrumente za navigaciju, nije imao ni radio stanicu. Pred poletanje, nisu imali nikakvu vremensku prognozu, niti su je mogli pratiti tokom leta.

Maršuta je ucrtana na običnom školsko atlasu.

Peggy je kasnije pisala da ih je letelo “troje”, jer je priznala da je bila trudna još pre planiranog leta.

Margaret Mary "Peg / Peggy" Kelman  Euogt8ly41e9mkqbs8x


Dugo godina, kasnije nije se bavila letenjem, a onda su 1950. Odlučili da ponovo kupe avion. Bio je to Percival Proctor, sa kojim su leteli prostranstvima Australije, a 1957. kupili su jedan od prvih iz serije aviona Cessna 1982.
Ostalja je bez muža 1964. Ali se i dalje bavila avijacijom. Bila je član i visoki funkcioner udruženja pilota, kako u Australiji tako i na međunardnom nivou.
Učestvovala je u nizu promotivnih letova za udruženje žena-pilota. Aktivno je letela do svoje 80-te godine
Interesantna je jedna od njenih izjava: “Ja nisam bila dobra supruga, jer nisam mogla da ostavim naviku za letenjem”, ipak je brinula o deci, kući, unucima, a bila je obožavana od svih. Umrla je u svojoj 89-toj godini.

Margaret Mary "Peg / Peggy" Kelman  R398ukn0ub08x6stwnp
Peggy Kelman sa četiri svoje dece ispred Auster J / 4 Archer jednokrilac, negde iz 1954

Љуба

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu