Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Mary Russell, Vojvotkinja od Bedforda

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Mary Russell, Vojvotkinja od Bedforda Empty Mary Russell, Vojvotkinja od Bedforda Ned Apr 01, 2012 2:58 am

ljubasav

ljubasav
Mary Russell, Duchess of Bedford

Mary Russell, Vojvotkinja od Bedforda Vdq3h8h3i3s4d6pa49t2
Mary Russell, Vojvotkinja od Bedforda, (26.septembar 1865. Stockbridge, Hampshire – oko 22.marta 1937.) bila je engleski avijatičar i ornitolog.
Rođena kao Mary Du Caurroy Tribe bila je kći Walter Harry Tribe anglikanskog arhiđakona u Lahoreu. Udala se za Lorda Herbrand Russell u Barrackpore u Indiji, od koga je nasledila plemićku titulu "Vojvotkinja od Bedforda".

U početku životne karijere, bavila se medicinom čak je radila i u bolnici kao medecinska sestra od 1914 do 1930.

U periodu 1909-1914. počinje njeno zanimanje za ptice. Izučavala ih je i svoje radove beležila u dnevniku, koji je objavljen pod imenom "Bird-watcher's Diary" 1938. nakon njene smrti.

Bila je aktivistkinja u ženskom pokretu "Women's Tax Resistance League" socijalnoj i političkoj uniji za prava žena u Britaniji.
Takođe, bila je imenovana i za "Dame Commander of the Order of the British Empire" u 1928. kao i u još nekim udruženjima.

Uloga vojvotkinje u avijaciji:
Kasno u životu, vojvotkinja se zainteresovala za vazduhoplovstvo. Navodno ju je privukao "magični" zvuk avionskih motora, mada, hroničari tvrde da je veoma slabo čula, a pred kraj života je i potpuno ogluvela. Prvi let obavila je 1926. u svojoj 61.godini života.

Bilo kako bilo, zapamćen je njen rekordni let od 2.avgusta 1929. Naime, ona je tada pošla na let od 10.000 milja od aerodrome Lympne(UK) do Karačija (tada još u Indiji) i natrag do aerodroma Croydon za osam dana.
Let je obavljen u jednomotornom avionu tipa "Fokker F.VII" (G-EBTS, pod imenom "Spider") i to sa njenim ličnim pilotom C.D.Barnard i aviomehaničarem Robert Little.

Već 8.aprila 1930. obavlja svoj prvi samostalni let na avionu "DH.60G Moth" (s/n G-AAAO) da bi samo dva dana kasnije, 10.aprila krenula na rekordni let od aerodrome "Lympne" do Cape Town. I ovom avionu je dala ime "Spyder" (Pauk) preletevši s njim 9.000 km, za 100 časova leta, tokom 10 dana. Na ovom letu pratio ju je njen prijatelj pilot C.D.Barnard.

Mary Russell, Vojvotkinja od Bedforda C7wzud0vivc9xivscucq
Captain Barnard (Pilot), the Duchess of Bedford
and R. Little (Navigator) UK-India Flight, 1930
Vojvotkinja je nastavila sa letenjem, mada ne vise tako spektakularnim.
Ipak, u svojoj 71. Godini poletela je na svoj poslednji let. Bilo je to 22.marta 1937. kada je sa aerodrome "Woburn Abbey" poletela sa avionom koji pripada RAF-u i nestala negde u Sevrnom moru u blizini Great Yarmounth..
1.aprila 1937. u vazduhoplovnom časopisu "FLIGHT" objavljena je vest o nestanku, kojom prilikom je objavljena i njena bogata biografija.

Njeno telo nikada nije pronađeno.

Mary Russell, Vojvotkinja od Bedforda X0up6z6qern203tyjng5
"First All-Women's Flying Meeting"
Sywell Aerodrome, Northhampton, Sat, Sept. 19, 1931

http://www.ctie.monash.edu.au/hargrave/bedford.html

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Dozvole ovog foruma:
Možete odgovarati na teme u ovom forumu