Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Avro Tudor

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Avro Tudor Empty Avro Tudor Sub Jul 28, 2012 2:57 am

ljubasav

ljubasav
Avro Tudor

Avro Tudor Id734s0aqsp1mxzfy4n

Avro Type 688 Tudor je britanski putnički avion sa klipnim motorima nastao iz projekta poznatog bomardera „Lincoln“ , savremnika još poznatijeg teškog bombardera Avro Lancaster. Bio je to ujedno prvi britanski putnički avion sa hermetizavanom kabinom za putnike. Mada je nastao u periodu, kada su se na scenu pojavili dugoprugaši (takođe sa presuriziranom kabinom) DC-4 Skymaster, te da je po mnogima imao napredne karakteristike, nije uspeo da se nametne svetskom tržištu. Koliko je tu odradio amerčki marketinški lobi, a koliko su ispoljeni nedostaci imali uticaj, da ga tržište ne prihvati ostaće pitanje za neku drugu raspravu.

Dizajn i razvoj

Avro je nastavio razvoj Type 688 Tudor u 1943, prateći specifikaciju 29/43 za prilagođavanje Lancaster IV, bombardera, za komercijalnu upotrebu. Ovaj projekat je već ranije bio preimenovan u Avro Lincoln. Specifikacija se temelji na preporukama Brabazon odbora (Brabazon Committee), formiranog 23. decembra1942 pod rukovodstvom John Moore-Brabazon), koji je izdao specifikacije za devet kategorija komercijalnih aviona za posleratno korištenje.
Avro je odmah predložio za izgradnju Avro 687 (Avro XX), što je u stvari bio Lincoln bombarder sa novim, redizajniranim trupom okruglog preseka pod pritiskom i jednom velikim vertikalnim stabilizatorom, umesto dva predhodna kormila. U fazi projektovanja, ideja jednostavne konverzije je bila ubrzo napuštena i nastao je novi dizajn pod oznakom Avro 688, koji zadržava četiri Rolls-Royce Merlin motora. Dizajnirao ga je Roy Chadwick koji je zbog svojih ratnih obaveza, nije mogao dati potpuno novi dizajn aviona, ali su se mogli iskoristiti postojeći delovi, alati i mašine Koristeći Lincolnovo krilo, Chadwick, koji je predhodno radio na Lancasteru, nastao je projekat aviona nazvanog Tudor sa novim trupom pod pritiskom, kružnog preseka, s korisnim teretom 1.705 kg, sa doletom od 3,975 milja (6.400 km)

Avro Tudor 640px-CAC_Mk_102_Merlin_engine_at_the_RAAF_Museum

Rolls-Royce Merlin

Avro Tudor Roy_Chadwick_-_AVRO


Roy Chadwick, CBE, FRAeS (30.april 1893 – 23.avgust 1947.)
Avro Tudor IMAGE_1267979446203

Dva prototipa su naručena u septembu 1944 i prvom, je dodeljen s/n G-AGPF. Za javnu demonstraciju okupili su se najviši zvaničnici kompanije Avro, a prvi je put poleteo 14.aprila 1945. U Manchesteru, na erodromu Ringway. To je bio prvi britanski avion za civilne potrebe, premda prototip koji je poleteo u početku nije imao kabinu sa nadrpritiskom, računalo sa da je u toj kategoriji. Prototip Tudor imao je motore snage 1.750 KS (1.305 kW), model Rolls-Royce Merlin 102, mada su standardni motori kasnije imali po 1.770 KS (1.320 kW) Merlin 621.

Tehnički opis

Tudor je nisko krilni konzolni jednokrilac sa četiri motora, jednim perajem i kormilm pravca, sa uvlačećim stajnim trapom.

Krilo je bilo po NACA 23018 specifikaciji, potpuno metalne konstrukcije, twin-spar structure. Motori su montirani u noseće gondola ispred krila. Krilca i zakrilca imala su hidroulični mehanizam upravljanja. Ukupno za gorivo, kapaciteta 15.000 litara, bilo je 8 odeljenih tankova, raspoređenih po jedan na obe strane trupa u središnjem ddelu, a po tri u oba krila.
Celokupno upravljanje avionom bilo je uz pomoć servo sistema.
Stajni trap je nasleđen od Lancastera. Točkovi su se uvlačili unapred i zatvarali se duplim poklopcima.

Eksploatacija:

Tudor I

Avro Tudor Trx97tr8177ces0qr347


Tudor je zamišljen i napravljen za korišćenje na trans-atlanskim rutama. U to vreme, SAD je imao Douglas DC-4 i Lockheed Constellation, koji su mogli nositi i više putnika nego Tudor, za 12., ali su i teži od Tudora čija je težina 32.000 kg. Smatra se da je i preuzeti stajni trap za Tudor bio nedostatak.Uprkos ovoj situaciji, Ministarstvo za snabdevanje, naručilo je 14 Tudora za BOAC i ubrzalo proizvodnju do 20. aprila 1945.

Tudor je patio od niza problema u stabilnosti, što je uključivalo i uzdužnu i poprečnu nestabilnost. Za otklanjanje toga, uloženi su značajni napori na konstrukciji trupa, krila i kormila, koje je zamenjeno sa većim vertikalcem. BOAC dodatno uticao na kašnjenje, tražeći od više od 340 izmjena, a na kraju je odbacio Tudor dana 11.aprila 1947, s obzirom na to, da nije sposoban za Severno-atlantski prevoz bilo je predviđeno da ovih 12 Tudora budu izgrađeni u Australiji za vojni transport, ali i taj plan je bio napušten.

Rađena je serija od dvanaest Tudora, od kojih su tri su napuštena, dok su drugi u različitim fazama pretvoreni u Tudor IVB i Tudor Freighter.

Kao rezultat kašnjenja svih Tudor I. BOAC – je uz podršku Ministarstva za civilno vazduhoplovstvo (Ministry of Civil Aviation) tražio dozvolu za nabavku, odnosno pokušao je testiranje aviona Lockheed Constellation i Boeing Stratocruiser za svoje atlantske linije, kako bi zamenio Tudor I. Ipak BOAC nije uspeu svojoj nameri inevoljno je kupio Tudore, Ministarstvo je i dalje subvencioniraloopremanje ovim avionom.

Tudor II

Putnički kapacitet Avro 688 smatrali su se nedovoljim, pa je veća verzija planirana još od samog početka. Prostor na Avro 689 (takođe Avro XXI), odnosno Tudor II je zamišljen kao putnički avion, kategorije 60 sedišta za BOAC, što je zahtevalo produženje trupa do 32,18 m, u odnosu na Tudor I koji je imao 24,23 m, kao u povećanje širine trupa za 1 ft (0,30 m) , odnosno na 3,4 m prečnika, što je za Veliku Britaniju bio najveći putnički avion tog vrijemena.
Pri kraju 1944, još dok bio u fazi projektovanja, BOAC, Qantas Airways i South African Airways odlučili su za Tudor II, kao standard I za Commonwealth vazdušne linije, a sam BOAC povećao je svoju početnu narudžbu od 30 na 79 primeraka.

Prototip Tudor II G-AGSU prvi je put poleteo 10.marta 1946 sa Woodford aerodroma . Promene u dizajnu ipak su dovelo do gubitka performansi i avion je bio nepogodan za upotrebu u tropskim krajevima, pa je Qantas sklopio ugovor sa Lockheed, a South African Airways sa Douglas DC-4. Narudžbina je smanjena na 50 aviona.
U nastavku daljnjeg ispitivanja, prototip se srušio 23.avgusta 1947 u kobnoj nesreći na poletanju iz Woodforda, poginuo je i sam Roy Chadwick. Istraga je kasnije pokazala da je do nesreće došlo iz razloga grešaka tokom sklapanja aviona na kontrolama leta.

Motori na drugom prototipu su promenjeni sa Bristol Hercules, zvezdasti motori, pa je i prototip dobio novu oznaku: prototip Tudor 7 , koji ne ide u proizvodnju. Nezadovoljan prema ispoljenim karakteristikama ovog aviona,, BOAC nije zahtevao dalju proizvodnju Tudor II i samo tri aparata su prihvaćena iz proizvodnje. Šest aviona su građena za British South American Airways (BSAA) kao Tudor V .

Avro Tudor 640px-Bristol-hercules_east-fortune

Treći iz pred-proizvodnje Tudor II, u početku G-AGRZ korišten je za testova kao VZ366 u novoosnovani Royal Aircraft Establishment na Farnborough Airport, u Hampshire.

Drugi Tudor II biće dovršen kao G-AGRY, prebačen je u Nairobiju za tropska ispitivanje kao VX202 , ali su rezultati nezadovoljavajući i opet su narudžbe za Tudor II smanjene na 18 aparata. Na kraju, samo četiri Tudor II su završena, uključujući i prototip.

Ovi neuspesi korišteni su u dnevnopolitičke svrhe, međusobnim optuživanjem vlasti i iopzicije, ko je odgovoran za ovaj neuspeh. Sumnjalo se u svakog, pa čak i na subverzivnu ulogu američkih kompanija.

BOAC je definitivno otkazao svoju narudžbu za Tudore u 1947, umjesto njih opredelio se zanabavku 22 Canadair North Stars kasnije preimenovanih u C-4 Argonauts te ih je uspešno koristio u periodu između 1949 i 1960.
Šest naručenih Tudor II bili su namenjeni da se, nakon modifikacije stajnog trapa koriste od strane BSAA kao "teretnjaci", a određen im je naziv 711 Trader.

Tudor III

Dva Tudora G-AIYA i G-AJKC, poslani su u Armstrong Whitworth za završetak za prevoz VIP članove kabineta ministarstva. Oni mogu ugostiti 10 putnika i imao devet posebnih kabina. Oni su ponovno preregistrovani kao VP301 i VP312 , a njih je preuzeo Aviation Traders u septembru 1953, kada se VP301 pretvara u klasični putnički avion, na standard Tudor I.

Godine 1955, G-AIYA i Tudor I G-AGRG su modifikovane na Tudor IV standard. Zajedno s osnovnim modelom Tudor I G-AGRI, koda su osposobljeni za ukrcaj 42 putnika, oni su ušli u sastav kompanije Air Charter Ltd Colonial Coach Services i održavali niju između Velike Britanije, Tripolija i Lagosa.

Tudor IV

Avro Tudor Ghlqxwzop1nsmwjnex

Na zahtev BSAA, neki su Tudor I produženi za 1,75 m, dobili motore od 1.770 KS (1.320 kW) Rolls-Royce Merlin 621 i od 1.760 KS (1.310 kW) Rolls-Royce Merlin 623. Imali su 32 mesta i bez člana posade - inženjer leta, te su bili poznati kao Tudor IV, a kad su popunjeni sa inženjerom leta broj sedišta se smanjije ne 28, i tada se označavaju kao Tudor IVB.

Piloti kompanije BSAA imali su podeljena mišljenja o ovom avionu. Od odobravanja do teških kritika.Ipak glavni pilot BSAA i rukovodilac operacija, Gordon Store, nije bio impresioniran:

"Tudor je izgrađena kao Battleship. Bio je bučan, nisam imao povjerenja u njegove motore i njegov system osiguranja. Amerikanci su pedeset godina ispred nas u inženjeriskom smislu….. “

Prvi primerak, G-AHNJ "Star Panther", poleteo je 9.aprila 1947. Tudor IV je dobio Certifikat o plovidbenosti 18.jula 1947, a 29.septembra, BSAA preuzeo G-Star AHNK "Star Lion", prvog iz serije od šest Tudor IV. Sljedećeg dana bio je na letu za Južnu Ameriku od Heathrow, a 31.oktobra je započeo letove iz Londona u Havanu preko Lisabona, Azora, Bermuda i Nassau.

U noći između 29-30.januara 1948, Tudor IV G-AHNP "Star Tigar", sa 31 putnikom i članovima posade, nestao je bez traga između Santa Maria u Azori i Bermuda. Tudori su privremeno prizemljeni i dok uzrok nesreće nikada nije tačno utvrđen, avioni se vraćaju u službu 3.decembra 1948, kada je obnovljena linija iz Londona u Buenos Aires preko Gande, Bermuda.

Avro Tudor Avro_Super_Trader_at_Manchester_1955

Avro 688 Super Trader 4B "Conqueror" of Air Charter Ltd at Manchester's Ringway Airport in June 1955

Nesreća se dogodila opet 17.januara 1949, kada je Tudor IV G-Agre "Star Ariel", takođe je nestao, ovaj put između Bermuda i Kingston, Jamajka , s gubitkom od 20 ljudi, a Tudor IV još jednom su prizemljeni. Avionima nije vraćena dozvola za prevoz putnika, pa su preuređeni u kargo avione pod oznakama Tudor Freighter IV i IVB.

Nakon skladištenja od nekoliko godina u Manchester Airport , četiri ex-BSAAC Tudor IV su kupljeni od strane Air Charter krajem 1953. Oni su opremljeni s teretni vratima na krmi dimenzija 2,08 x 1,65m i dobili su naziv Super Traders IV ili IVB. Neki su ostali u službi do 1959, dok se G-AGRH "Zephyr" srušio u Turskoj 23.aprila 1959.

Avro Tudor Bnj0i5999tv5jt8xil7d

Avro Tudor Otgpj7wv1ynn2sp16o

Tudor V


Avro Tudor 640px-Avro_689_Tudor_5_G-AKBZ_Stansted_12.09.53_edited-2


Tudor V ex BSAAC and BOAC in storage at London Stansted Airport in 1953

Tudor V je modifikovana verzija produženog Tudor II opremljen sa 44 sedišta. BSAA koja ga je naručila, nije ga koristila kao putnički avion. Međutim ovaj model je korišćen za prevoz goriva (kao tanker u okviru Berlinskog vazdušnog mosta . Oni su izvršili ukupno 2.562 letova u 6.973 sati leta, prevezli su 22.125 tona goriva u Berlin.

Dana 12.marta 1950, G-AKBY , koji je vraćen u putnički službu Airflight Ltd. , na čarter letu iz Irske, srušio se na aerodromu RAF Llandow , South Wales, usmrtivši 80 njegovih putnika i članova posade.

Godine 1953, Lome Airways zakupio je ex BSAA Tudor V od Surrey Flying Services kao CF-FCY za teretnim operacijama u Kanadi. On je penzionisan u Stanstedu i otpisan u 1959.Tudor VI

Tudor VI je trebao biti izgrađen za argentinskog vazdušnog prevoznika FAMA za jugoistočnu Atlantic liniju, sa 32-38 putničkih mesta, ili 22 spavaća kreveta , ali nije urađen niti jedan primerak aviona.

Tudor VII

Tudor VII je prvi proizvodni Tudor II opremljen sa Bristol Hercules vazdušno hlađenim zvezdastim motorima u pokušaju da daju bolje performanse. Jedini primerak izgrađen, sa oznakom G-AGRX, obavio je svoj prvi let 17.aprila 1946, a kasnije je predstavljen u junu 1948 sa kraćim stajnim trapom. Nije korišten u komercijalne svrhe, nakon nekih eksperimenata u eksploataciji, prodan je za rezervne delovi u martu 1954.

Tudor 8

Avro Tudor Avro_Tudor_8_Nene_jet_engines

Avro Tudor 8 fitted with Nene jet engines at RAE Farnborough in September 1950

Drugi prototip Tudor I je obnovljen kako bi bio doveden na Tudor IV standard. Kasnije je opremljen sa četiri Rolls-Royce Derwent 5 turbomlaznim motorima, smešteni u udvojene gondola pod krilima.. S obzirom na serijski borj VX195 , Tudor 8 realizuje svoj prvi let u Woodford 6.septebra 1948, a nekoliko dana kasnije, je pokazan na SBAC Show na Farnborough. Kasnije je Tudor 8 korišten je za ispitivanje u letovima na velikim visinama na Boscombe Down i RAE Farnborough sve dok nije razbijen 1951.

Tudor 9

Nakon ispitivanja sa Tudor 8, Ministarstvo snabdevanja naručilo je šest aviona Tudor 9, na temelju Tudor II, ali pogonjeni sa četiri Rolls-Royce Nenes motorimai korištenjem modernog tricikl podvozja . Prvobitni dizajn pretrpeo je promene i tavion je proizveden kao Avro 706 Ashton a prvi let izveo je 1.septembra 1950.


nastavlja se

2Avro Tudor Empty Re: Avro Tudor Sub Jul 28, 2012 10:34 am

ljubasav

ljubasav
Variajnte

Sve osim prototipa izrađeni su od strane Avro u njihovim pogonima u Chadderton i testirani u letu na aerodromu Woodford.
Avro Tudor TB02
AVRO Tudor I prototype G-AGPF

688 Tudor 1
Prva proizvodna varijanta, 12 proiyvedenih, posle je izvršena konverzija na druge varijante.

689 Tudor 2
Duža verzija, pet izrađenih.
Avro Tudor TB07
Tudor II prototype G-AGSU with original tailfin

Avro Tudor TB06
Putnička kabina

688 Tudor 3
Tudor 1, modifikovan u Armstrong Whitworth Aircraft kao osnovni transportni avion. Mogao je primiti do 10 putnika, dva priemrka napravljena.

688 Tudor 4
Duža verzija Tudor 1 (ali ne isto kao i Tudor 2, sa trupom produženim samo za 1.83 m). Mogao je primiti do 32 putnika, ukupno 11 izrađenih.

Avro Tudor TB01
Tudor IV "Elizabeth of England" G-AGRF

688 Tudor 4B
Isto kao i Tudor 4 ali je zadržao od Tudor 1 inženjera leta u okviru posade. Mali broj Tudor 1 su pretvoreni u Tudor 4B.

689 Tudor 5
Tudor 2 za BSAA, pogonjen sa četiri četiri Rolls-Royce Merlin 621 klipna motora od 1.770 KS (1.320 kW), ukupno šest izrađenih aviona. Jedan od njih srušio se u 1950 kojom prilikom je stradalo 83 ukrcanih putnka i članova posade u Liandow aerodromu.

Avro Tudor Avro_Tudor_5_Nome_Airways_Stansted_1953
G-AKBY Star Girl - Llandow air disaster, 2 March 1950
689 Tudor 6
Ž je Argentinac zrakoplovne Fama, ali kako je otkazan. Nitko od airframes su završeni.

689 Tudor 7
U stvari to je Tudor 2 opremljen s četiri Bristol Hercules 120 radijalnih klipnih motora od 1.750 KS (1.305 kW), samo jedanj prototip.

688 Tudor 8
Sa mlaznim motorima, nastao iz verzije Tudor 1. Tudor 1 VX195 je opremljena s četiri Rolls-Royce Derwent Mk.V turbomlaznih motora.

Avro Tudor F84d3_Centrifugal_Supercharger_mqdefault

Avro Tudor TB11


Tudor 9
Sa mlaznim motorima nastao iz verzije Tudor 2, kasnije postao 706 Ashton
Avro Tudor Avro_ashton


Super Trader 4B
Ponovo sa klasičnim motorima, opremljena s Rolls-Royce Merlin 23 Klipnim motorima od 1.760 KS (1.312 kW).

Tudor Freighter 1
Tereta verzija, ukupno tri aviona su korišteni od strane BOAC tokom 1949 u okviru operacije "Berlinskog vazdušnog mosta".

Trader 711
Predloženi teretni razvoj Tudor 2 opremljen opremom za sletanje sa novim stajnim trapom "tricikl", nije izgrađen.

Korisnici:

Kanada
 Lome Airways

Ujedinjeno Kraljevstvo
 Air Charter
 Airflight
 British Overseas Airways Corporation (BOAC) (samo teretni)
 British Airways iz Južne Amerike
 Surrey Flying Usluge
 William DempsterOpšte karakteristike (Avro 688 Tudor 1)

 Posada: 5 (dva pilota, inženjer leta, radio operator, navigator)
 Kapacitet: 24 putnika
 Dužina: 24,23 m
 Raspon krila : 36,58 m
 Visina: 6,71 m
 Površina krila: 132 m²
 Maksimalna težina: 30.000 kg
 Max. težina uzletanja : 34.500 kg
 Agregat : 4 × Rolls-Royce Merlin 100 12-cilindara V12 motora i 1.770 KS (1.320 kW) svaki

Performanse
 Maksimalna brzina : 320 mph (512 km / h) na 8.000 ft (2.440 m)
 Krstareća brzina: 283 mph (453 km / h) na 12.000 ft (3.660 m)
 Dolet : 3.630 km (5.840 km)
 Operativni vrhunac leta : 30.100 ft (9.180 m)
 Brzina uzdizanja: 990 m / min (5 m / s)
 Opeterćenje krila: 261 kg / m²
Avro Tudor Avro_tudor

Uporedni pregled karakteristika:

Avro Tudor TB13

Љуба

3Avro Tudor Empty Re: Avro Tudor Ned Jul 29, 2012 10:42 pm

ljubasav

ljubasav
K o r i s n i c i

Kanada

Lome Airways
Avro Tudor 5477399190_d73ae15568

Velika Bitanija

Air Charter
Avro Tudor Avro_Super_Trader_at_Manchester_1955

Airflight
Avro Tudor Nike_Air_Flight-logo-86555D2B8A-seeklogo.com

British Overseas Airways Corporation (BOAC) (samo teretna varijanta)
Avro Tudor 1422L

British South American Airways – BSAA (British South American Airways Corporation - BSAAC )

Avro Tudor G-AHNN

Avro Tudor Freighter 1
 G-AGRG Star Cressida
 G-AGRH (not named; was to have been Star Ceres)

Avro 688 Tudor 4 and 4B
 G-AGRE Star Ariel
 G-AGRF (not named)
 G-AHNI Star Olivia
 G-AHNJ Star Panther
 G-AHNK Star Lion
 G-AHNN Star Leopard
 G-AHNP Star Tiger

Avro 689 Tudor 5
 G-AKBY Star Girl
 G-AKBZ Star Falcon
 G-AKCA Star Hawk
 G-AKCB Star Kestrel
 G-AKCC Star Swift
 G-AKCD Star Eagle

Surrey Flying Services

William Dempster Ltd

Avro Tudor 1349818M

...................................


Nesreće i incidenti

 23.avgust 1947 - Tudor 2 prototip G-AGSU srušio se na poletanju sa Woodford.

 30januar 1948 - Tudor 1 G-AHNP "Star Tiger" od British South American Airways nestao u zapadnom Atlantiku.

 17.januar 1949 - Tudor 4B G-AGRE "Star Ariel" British Airways je nestao Južne Amerike u zapadnom Atlantiku. [ 15 ]

 12.mart 1950 - Tudor 5 G-AKBY . od Airflight Limited srušio se pri sletanju, Llandow, Wales

 26.oktobar 1951 - Tudor 5 G-AKCC predsednik kompanije Dempster Limited, Kruger William ga je nepopravljivo oštetio prilikom sletanja na Bovingdon, Hertfordshire, Velika Britanija.

 27.januar 1959 - Super Trader G-AGRG”El Alamein” uništen u požaru na poletanju sa aerodroma Brindisi, Italija.

 23.april 1959 - Super Trader G-AGRH "Zephir" udario u brda Suphan u Turskoj.


Na kraju, prikaz svih proizvedenih aviona familije "Avro TUDOR"

Avro Tudor TB12


Љуба

Sponsored content


Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu