Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Avro Lancaster

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Avro Lancaster Empty Avro Lancaster Pon Avg 20, 2012 2:07 am

ljubasav

ljubasav
Avro Lancaster


Avro Lancaster Avro-lancaster-lg

Avro Lancaster je britanski četvoromotorni bombarder iz Drugog svjetskog rata osmišljen i izgrađen prema projektu firme Avro za Royal Air Force (RAF). Svoju aktivnu uslugu u RAF Bomber Command otpočeo je u 1942, u sklopu strateške bombarderske ofenzive, koja se razmahala, i tada je postao glavni teški bombarder u naoružanju RAF, RCAF , i eskadrila iz drugih Commonwealth i evropskih zemalja (koje služe u RAF), zasenio je svoje bliske savremenike, kao Handley Page Halifax i Short Stirling . "Lanc" (zvan iz milošte), kao što je poznato, je postao najpoznatiji i najuspješniji noćni bombarder Drugog svjetskog rata, bacivši 608.612 tona bombi u 156.000 borbenih letova.

Avro Lancaster 640px-Roy_Chadwick_UMIST_picture
Roy Chadwick, 30.april 1893, Farnworth, England - 23.avgust 1947 (u 54.godini) Woodford, Greater Manchester
Njegovi najpoznati avioni si:
- Iz doba ww2: Avro Manchester i Avlo Lacaster (iz kojeg su nastali Avro Lincoln i Shackelton)
- Posleratni period: Avro Vulcan

Lancaster, je nastavak evolucije predhodnog Avro 679 Manchester, kojeg je dizajnirao Roy Chadwick, sada pogonjenog sa četiri Rolls-Royce Merlin motora , ili, u jednoj verziji, sa Bristol Hercules motorima

Avro Lancaster 6429584037_648f135f1d_z
Avro 679 Manchester
.

Ono što značajno izdvaja Lancaster od drugih britanskih bombardera je činjenica da je mogao poneti najveće bombe koje je imao RAF, uključujući: 4000 lb (1.812 kg), 8.000 lb (3.629 kg), ili 12.000 lb (5.443 kg) blockbustere , Ove velike je često dopunjavao set manjih bombi ili incendiaries. Svestranost Lancastera bila je takva da je odabran za opremanje 617.Squadron, a modifikovan je za nošenje Barnes Wallis-ove specijalne Upkeep "Bouncing bomb" - "bomba za odskakanje" namenjenu za "Operation Chastise", napad na nemačke branu Ruhr Valley.

Iako je Lancaster prvenstveno noćni bombarder, ipak je uspešno učestvovao i u mnogim drugim ulogama, uključujući i precizno dnevno bombardiranja. Tako su za tu drugu ulogu, neki od Lancastera prilagođeni za nošenje bombi od 12.000 lb (5.443 kg)Tallboy, pa još veće od 22.000 lb (9.979 kg) Grand Slam "potres" bombe (takođe dizajna - Wallis).

Tokom 1943, Lancaster je prilagođen za nošenje mlaznog (test) motora Metropolitan-Vickers F.2 Turbojet (posle rata ugrađen u Saunders-Roe SR.A / 1). Lancasteri su kasnije korišteni za testiranje nekoliko različitih motora, uključujući Armstrong Siddeley Mamba i Rolls-Royce Dart turbopropelerski , kao i Avro Canada Orenda i STAL Dovern turbomlaznih.

Posleratna, karijera Lancastera je potisnuta kada je RAF-a za glavni strateški bombarder odabrao Avro Lincoln,(samo veća varijanta Lancastera). Umesto toga, Lancaster preuzima ulogu dalekometnih protivpodmorničkih patrolnih aviona (kasnije će ga sa te uloge istisnuti Avro Shackleton) i jedna od uloga mu je bila pomorsko spašavanje iz vazduha. Takođe, je jedna od uloga i kao foto-izviđač za snimanje iz vazduha, zatim kao leteći tanker, i na kraju a kao Avro Lancastrian, veoma brzi transatlanski dugoprugaš, za putnički i poštanski saobraćaj. U martu 1946, Lancastrian iz aviokompanije BSAA izvršio je prvi zvanični let iz tadašnjeg novog londonskog aerodroma Heathrow.

Avro Lancaster 640px-Avro_Nene_Lancastrian_VH742_Coventry_06.54
Avro 691 Lancastrian – snimak sa preleta preko Coventry Airport iz juna 1954


Avro Lancaster RS051-600Border

Avro Lancaster Avro-lancaster_1678801i
1940: the Avro Lancaster

nastavlja se

2Avro Lancaster Empty Re: Avro Lancaster Pon Avg 20, 2012 4:11 am

ljubasav

ljubasav
Dizajn i razvoj

Kako je već istaknuto, koreni Lancastera proizlaze iz dvomotornog bombardera čija je specifikacija bila P.13/36 , koji je predstavljao novu generaciju dvomotornih srednjih bombardera, projektovani za "uportrebu širom sveta". Bio je opremljen novim tipom motora Rolls-Royce Vulture. Rezultat tog dizajna bio je bombarder pod nazivom Manchester , koji je obećavao uspeh. Uveden 1940. Proizvodnja trajala do sledeće godine. Već naredne godine je zaključeno da ne zadovoljava upotrebu u savremenim uslovima pa je 1942 povučen iz službe i penzionisa. Proizvedeno je 209 aviona ovog tipa

Avro Lancaster RRVulture
Rolls-Royce Vulture – ugrađivani sun a avine tipa:
- Avro Manchester
- Hawker Henley
- Vickers Warwick

Glavni inžinjer u kompaniji Avro, Roy Chadwick , već je radio na poboljšanju "Manchestera" dodavšimu mu četiri znatno pouzdanijih, ali manje snažanih Rolls-Royce Merlin motora na nešto većim krilima. Avion je u početku je bio označen kao Avro Type 683 Manchester III, a kasnije je preimenovana u"Lancaster" . Prototip aviona BT308 je okupio najbolje fabričke pilote i u četvrtak, 9.januara 1941. sa aerodroma Ringway avion je izvršio svoj prvi probni let. Avion je pokazao veliki napredak u odnosu na svog predhodnika. Bio je to veliki uspeh da se tokom prvog leta manifestuju sve pozitivne osobine, koje su postavljene u projektnoj dokumentaciji. U odnosu na predhodnika, na repu je na sredini trupa postavljeno još jedno peraje, ali je već na drugom prototipu DG595, uklonjeno, što je postao standardni izgled novog bombardera.

Avro Lancaster 1318491M
Avro 683 Lancaster, BT308, A.V.Roe - Manchester - Ringway (MAN / EGCC), UK - England

9.januar 1941: Test piloti Captain Harry Albert (“Sam”) i H.A. Torn (“Billi”) izvršili su prvi let sa Avro Lancaster - prototip, s/n BT308

Neki od kasnijih naloga za proizvodnju Manchestera su stornirana u korist Lancastera; dizajni su bili vrlo slični, a oba predstavljaju isti prepoznatljiv stakleni kokpit, kupolu nos, i dupli rep. Kod Lancastera je odbačeno zdepasto središnje treće repno peraje (isto je bilo i na ranim Manchesterima), koristiti širi raspon točkova i veća elipsasta krmena peraje iz kasnijeg Manchester IA.

Lancaster je srednje krilac, s ovalnim potpuno metalnim trupom. Krilo je izrađeno u pet glavnih delova, trup takođe u pet delova. Svi delovi krila i trupa izrađeni su odvojeno i opremljeni sa svim potrebnim sadržajem, pre konačne montaže. Repna jedinica je imala dva eliptična peraje na kojima su kormila leta. Lancaster je u početku pogonjen sa četiri Rolls-Royce Merlin klipnim motorima sa trokrakim elisama. U gondolama iz unutrašnjih motora, smeštaju se glavni uvlačeći točkovi stajnog trapa. Na repu je fiksni točak, koji se ne uvlači u trup.

Avro Lancaster Lancaster_B_MkI_44_Sqn_RAF_in_flight_1942
Tri Avro Lancaster B.Is od 44 eskadrile, 1942


Većina Lancastera izrađenih tokom ratnih godina su proizvedeni u pogonima Avro u Chadderton u blizini Oldham , Lancashire , i letna testiranja su obavljena na Woodford aerodromu u Cheshireu .Ostali Lancasteri su izrađivani u Metropolitan-Vickers (1080, takođe testiran na Woodford), i Armstrong Whitworth. Ove avione je takođe, proizvedio Austin Motor Company u pogonima u Longbridge , Birmingham , do kraja Drugog svetskog rata i u posleratnom periodu u Vickers-Armstrongs u Chesteru kao u pogonima Vickers Armstrong, Castle Bromwich, Birmingham, Birmingham. Samo 300 Lancaster B II opremljen su sa Bristol Hercules motorima.
To je bilo privremeno sredstvo modifikacije uzrokovano nedostatkom Merlin motora, koji su preusmeravani na lovačke avione "Spitfire". Mnogi Lancaster B II su izgubljeni nakon nestanka goriva u letu. Lancaster B III je imao Packard Merlin motore, inače je identičan sa Lancaster B I. kojih je proizvedeno 3,030.

Avro Lancaster Med_gallery_1035_112_234250
kanadski Lancaster BX


Od kasnijih varijanti, samo kanadski Lancaster BX, proizveden u Victory Aircraft in Malton, Ontario je imao veliku produkciju. Ukupno 430 aviona ovog tipa proizvedeno, a oni se malo razlikuju od svojih Britanskih prethodnika, uglavnom je razlika u korištenju Packard - licencnih Merlin motora, američke elektronike i ugrađenih instrumenata. Kasnije-serije ovog modela dobile su Frazer Nash kupole sa mitraljezima postavljenim malo napred za uravnoteženje. Ukupno 7,377 Lancasters svih verzija je izrađeno tokom trajanja rata, svaki po ceni iz 1943 oko 45-50,000 dolara (oko 1.500.000 £ do 1.670.000£ danas).

Avro Lancaster Avro-lancaster-bomber-rose-rear-turret-1944-01

Avro Lancaster Avro-lancaster-bomber-nose-assembly-01

Avro Lancaster Avro-lancaster-bomber-fraser-nash-rear-turret-1944-01


3Avro Lancaster Empty Re: Avro Lancaster Pet Avg 24, 2012 9:53 pm

ljubasav

ljubasav
Posada i smještaj


Počevši na nosnog dela pa nadalje: nišadžija na uređaju za bombardovanje imao je dve pozicije. Jednu u ležećem stavu za vreme nišanjenja (u toku rukovanja bombarderskim nišanom), a takođe je bio i zadužen za bombardersku-navigaciju koristeći prednje-čeono pleksi staklo.Takođe, za samodbranu prednje polusfere koristio je obrtnu kupolu "Frazer Nash FN5" sa 2x .303 in (7,7 mm) mitraljeza. Ispod trupa nalazio se prinudni otvor za napuštanje avionu u slučaju potrebe. Analitičari tvrde da je ovaj otvor mali za čoveka koji sa padobranom pokušava da napusti avion. Problem je rešene tek na bombarderima "Halifax". Iskustva kazuju da je bilo samo 15% uspešnih "begova" sa oštećenog Lancaster.

Iza na trupu nalazila se velika zastakljena pilotska kabina. U njoj je smešten pilot (levo) i inžinjer leta (desno). Ovo rešenje, je svakako pružalo izvanrednu preglednost u toku leta, ali je izložilo glavne članove posade vatri lovaca. Iza njih nalazio se u istom prostoru i radio-operator.
Pilot i ostali članovi posade mogli koristiti ploču iznad kokpita kao pomoćni izlaz u nuždi, dok je za srednjeg mitraljesca i onog u repu, bilo predviđeno, da koriste zadnja ulazna vrata za napuštanje aviona.


Iza ovih članova posade, a iza ugrađene zavese nalazio se navigator leta. Zavesa mu je omogućila nesmetan rad tokom korištenja svetla u noćnim uslovima.
Iza u trupu je smešten prostor za bombe. Nešto pozadi na krovu trupa nalazila se obrtna kupola za kružno dejstvo sa dva mitraljeza Browning .303 (7,7mm), a na samom repu, obrtna kupola sa četiri takva mitraljeza, tokom eksploatacije kod određenog broja Lancastera, oni su zamenjeni sa 2 Browning 12,7mm. Ovi strelci su bili "najusamljeniji" članovi posade, pa je često dolazilo do njihovih frustracija i neprilagođenog ponašanja. Ovi su strelci imali posebne treninge, za napore u toku leta. Jedna od teškoća koja ih je pratila je i izloženost velikim hladnoćama, što je ponekad izazivalo "hipotermiju" tela.

Naoružanje:

- odbrambeno

Dakle za samoodbranu bombarder je raspolagao sa tri turele sa ukupno 8 mitraljeza. Bile su to kupole tipa Nash & Thomson Frazer Nash sa hidrauličnim pogonom. Može se reći da je zadnja polusfera bila dobro zaštićena, ali da je bio ranjiv odozdo i delimično sa bokova.

Avro Lancaster 640px-Avro_Lancaster_VR-A_tail_turret_2
FN-20 4-cevna repna kupola, kasnije je prerađena u dvocevnu

Avro Lancaster 640px-Avro_Lancaster_VR-A_front_turret
FN-5 2-cevna nosna kupola

Avro Lancaster 640px-A_gun_turret_on_a_restored_WW2_Lancaster_bomber_-c
FN-50 2-cevna centralna kupola na trupu

Trbušna kupola
Trbušna (donja) kupola FN-64 brzo se pokazala, kao suvišan teret i već nakon ispitivanja prototipa odustalo se od njenog montiranja, mada je bilo razmišljanja o postavljanju jačih mitraljeza od 12,7mm ili čak topova 20mm. Jedna od namena je bila da se sa ovom kupolom dejstvuje i po zemaljskim reflektorima koje koriste PA artiljerija.

Treba istaći da je, kasnije tokom rata, poznati britanski fizičar i matematičar Freeman Dyson, predlagao skidanje kupola sa Lacastera, dokazujući da će mu to popvećati brzinu za oko 50 mph (pod pretpostavkom da nije povećano bombardersko naoružanje), a time će otežavati gađanje odozdo. Nasuprot ovome, Dyson i Mike O'Loughlin zaključili da je potrebno imati samo donju turelu, a na osnovu upotrebe nemačkih noćnih lovaca sa "Schrage Musik" - četvorocevni topovi 20mm na avionima Ju-88 G-6 ili dvocevna varijanta na lovcima Bf-110 G-4 (kao na slici dole)

Avro Lancaster 432px-Schr%C3%A4ge_Musik_cannon
Messerschmitt Bf 110g-4 "Schrage Musik"

Ovo nije prihvaćeno, mada analize ukazuju da bi se gubici tokom bombarderske ofanzive na Berlin (18.novembra 1943 do 30.marta 1944) mogli smanjiti sa velikih 5,1% od dejstva ovog nemačkog oružja. U istom period, lakši i brži de Hawilland Mosquito imao je svega 0,5% gubitaka tokom akcija.

Bombardersko oružje

Avro Lancaster Pic-lanc-groundcrew10

Avro Lancaster - bombarderski prostor

Važna karakteristika Lancastera bio njegov jednodelni, 10,05 m dug, prostor za bombe. On je nosio širok spektar formacijski, ali i nekih specijalni bombi. Lancaster je takođe, nosio niz manjih oružja, uključujući male bombe iz kontejnera (SBC-Small Bomb Container), koji sadži 236 komada od 4 lb ili 24 komada od 30 lb zapaljivih bombi za izazivanje požara u urbanim sredinama. Od 1942 u protivpodmorničkim dejstvima ovaj kontejner bio je popunjavan dubinskim bombama od 250 ili 500 lb.

21.marta 1943 formiran je legnedarni 617. Squadron u Lossiemouth (Škotska) namenjen za "kaznene" opracije (Operation Chastise), a prevashodno za uništavanje brana u Rurskoj oblasti. Ova jedinica je opremljena varijantom B.III (specijalni), službeno nazvan "Tip 464 (Provisioning)", modifikovan da nosi 9,250 funti (4.196 kg) "odskočnu bombu” ("Upkeep") (koja se negde spominje i kao mina). Radi postavljanja bombe bilo je potrebno ukloniti vrata smeštajnog prostora.

Neću opisivati bombu i način dejstva, jer se to lepo vidi u igrano-dokumentarnom filmu. Ipak evo skica da se stekne utisak o čemu se priča.

Avro Lancaster Upkeep_1

Avro Lancaster 52225d1299776682t-british-lancaster-dambuster-rack-dam-busters


Jedna neeksplodirana bomba, koja je pala u ruke nemcima.
Avro Lancaster Bouncing_bomb_below_bomber

U pripremi za izvođenje akcije, uvežbavanje je vršeno u Guy Gibsonje Lancaster - serijski ED932, kod "AJ-G".
Avro Lancaster Pic_grandslam1
22,000 lbs "Grand Slam" bomba smeštena u Lancaster Bomb Bay

Pred kraj rata, za napad na posebno otporne ciljeve, upotrebljena je varijanta Lancaster BI "Specijal" modifikovana za nošenje dugih (6,4 m) i teških bombi od 5.450 kg "Tallboy" ili 7,77 m dugu, a težine od 9.980 kg "Grand Slam" "potres" bombe: da bi ih mogli nositi, neophodne su bile mnoge prepravke na trupu u prostoru za bombe, skidanje centralne mitraljeske turele. Uklonjene su oklopne ploče za zaštitu posade u kokpitu. Avion je dobio nove-jače motore Rolls-Royce Merlin Mk 24, koji su imali bolje performance u poletanju.

Avro Lancaster British_Grand_Slam_bomb
“Grand Slam” i upoređenje gabarita sa ljudimaAvro Lancaster 640px-Lancaster_I_NG128_Dropping_Load_-_Duisburg_-_Oct_14_-_1944

Lancaster BI s/n NG128 izbacuje teret - Duisburg - 14.oktobar 1944.


Avro Lancaster Lancaster_617_Sqn_RAF_dropping_Grand_Slam_bomb_on_Arnsberg_viaduct_1945
Avro Lancaster B Mk I iz 617.Squadron RAF odbacuje “Grand Slam” na Arnsberg vijadukt – 15.mart 1945. Ovog puta biio je promašaj, ali je 4 dana kasnije vijadukt ipak uništen upotrebom 6 "Grand Slam" i 13 "Tallboy" bombi

Avro Lancaster Tallboy%20bomb
Avro Lancaster B Mk I s/n NF992 iz 617.Squadron RAF, pre ukrcavanja bombe “Tallboy” -12.januar 1945. Za misiju “Bergen (Specific target:- Shipping)” Sedmočlana posada je stradala


Specifikacija bombi i opterećenja
Avro Lancaster Bte2534skq3yzjayr259Nastavlja se

Sponsored content


Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu