Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Vazduhoplovna podoficrska škola veze Kraljevo

4 posters

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

gretomPozdrav,
iako sam završio 23 klasu VPŠV i TSGV u Kraljevu, o našoj školi ne postoji ništa napisano. Ako grešim ispravite me.

cyber fulkrum

cyber fulkrum
Admin

U pravu si o VPŠV TSGV nije ništa receno ni spomenuto u tragovima,a ta je škola dala odlične kadrove za RV i PVO.Između ostalog u istom centru su školovani i oficiori veze,vršene preobuke i usavršavanja.Doprinos kadrova veze u razvoju nervnog sistema RV i PVO je bio ogroman.Dobro si nas potsetio i ja ti se zahvaljujem što si pokrenuo ovu temu.Nadam se da če i drugi da se pridruže svojim konstruktivnim diskusijama.Ajde za početak predstavi nam svoju klasu.

https://otpisani.niceboard.com

3Vazduhoplovna podoficrska škola veze Kraljevo Empty admin Sub Mar 16, 2013 12:48 pm

gretom
Hvala,za odaziv.
Na žalost nisam prava osoba za pisanje na ovim stranicama. Srbski jezik ne koristim več više od 30 g. (bez politike), zato smatram da bi bilo potrebno previše redaktorske pomoči. Ukratko mogu predstaviti svoju klasu.

Dvadeset treča klasa je počela trogodišnje školovanje 1967 g.
U njoj su bila dva voda radio telegrafista-teleprinterista i vod radio relejnih i UNF mehaničara. U trečoj godini smo po reformi vojnog školstva par meseci radili po četvogodišnjem programu. Po završetku 1970 smo poroizvedeni v čin vodnika te raspoređeni po različitih mestih službovanja.
Osobno sam bio razpoređen u bataljon veze Skoplje. Po par meseci sam premešten u u LAP Petrovac. Po prebaziraju puka v Prištinu, sam bio premešten u četu VOJIN Kumanovo. Po godinu dana pa ponovno premešten u raketni puk u Vrhniki, u kom sam 1980 završio vojnu karijeru. Godina u RV I PVO se uvek sečam u dobrom. Želim vam lepe i uspešne dane.

S654Pozdrav svim forumašima. Upravo ova tema me je privukla da se prijavim na forumu.
Zaista malo se zna o VPŠV u Kraljevu,iako sam ja mnogo mlađi i završio sam VTSVŠ u Rajlovcu poznajem nekoliko kolega koji su završili tu školu.Oni su završili radarsi smer koji se izučavao do 1966/67godine kada se sele u Rajlovac a vezisti ostaju još nekoliko godina u Kraljevu.Školovanje radaraca u Kraljevu počinje 1953godine i to preko kurseva i redovnog školovanja.Školovanje je trajalo 3 godine.U početku su se izučavali Američki radari AN/TPS-1D i AN/TPS-10D.Kada su nabavljeni radari iz SSSR-a 1963god radar P-30 počinje školovanje u Kraljevu i 1966 godine se premeštaju tehnika i ljudstvo u Rajlovac u školskom centru RV i PVO.
Nemojte ove datume uzimati za tačne jer sam do njih došao po nekim svojim zaključcima i prsećanjima mojih kolega koji nisu sasvim sigurni,davno je to bilo.Ako neko ima preciznije informacije zamolio bih da ih iznese u forumu HVALA.

mutayu

mutayu

Maticne knjige VPSV se cuvaju na Vojnoj Akademiji i sadrze delimicne podatke o ucenicima koji su skolu zavrsili. Ja sam pokusavao da pronadjem podatke o svom ocu Branislavu Pavlovicu koji je ovu skolu zavrsio 1960. ili'61. nakon sto je prekinuo skolovanje u PPS, medjutim nisam nasao nista.

S654Ovako je pisalo u Glasniku RV i PVO 1987god.

Vazduhoplovna podoficrska škola veze Kraljevo Glasnikrvipvo1987-292-we

Vazduhoplovna podoficrska škola veze Kraljevo Glasnikrvipvo1987-293-we

Vazduhoplovna podoficrska škola veze Kraljevo Glasnikrvipvo1987-294-we

Sponsored contentNazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Napiši novu temu  Odgovori na poruku

Dozvole ovog foruma:
Možete odgovarati na teme u ovom forumu