Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Convair C - 131 Total-In-Flight Simulator

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Convair C - 131 Total-In-Flight Simulator Empty Convair C - 131 Total-In-Flight Simulator taj Ned Sep 20, 2015 6:03 pm

ljubasav

ljubasav


Convair C - 131 Total-In-Flight Simulator

Convair C - 131 Total-In-Flight Simulator 120041078079626759881551Convair C - 131 Total-In-Flight Simulator

SAD Air Force , C - 131 poznat kao Totalni -  Simulator letenja (Total-In-Flight Simulator) napravio svoj poslednji let za Narodni muzej vazduhoplovstva SAD (National Museum of the United States Air Force at Wright-Patterson Air Force Base), 7.novembra 2008.god. Neobičan avioni sa oko 2.500 istraživačkih letova i značajnog doprinosa unapređenju mnogih letnih tehnologija, koje su sastavni deo današnje vazduhoplovne flote. Pre svog odlaska u penziju je ovaj TIFS, iz 1955.godine, bio je  najstariji Convair operativni avion u inventaru the Air Force.
Avion je nastao iz osnovnog modela "Convair C-131 Samaritan" koji je vojna verzija standardnog putničkog aviona "Convair CV-240"


Convair C - 131 Total-In-Flight Simulator 120041078079626759881551

U 1955.godini Convair je proizveo za potrebe USAF, C-131, poznat kao Total-In-Flight Simulator (TIFS). Pre nego je napravio svoj konačni let u muzej, za vreme čitavog životnog veka, izvršio je više od 2.500 istraživačkih letova i ostavio nasleđe za napredovanje mnogim vazduhoplovnim tehnologijama, koje su sastavni deo današnjeg vazduhoplovstva. Pre svog odlaska u penziju, TIFS je bio najstariji operativni avion u inventaru “Air Force”.

Nakon penzionisanja, na svečanosti, na međunarodnom aerodromu Niagara Falls (Niagara Falls International Airport, N.Y.), TIFS je prebačen u Rajt-Peterson (Wright-Patterson AFB), gde je izveo svoj konačni let na područje B piste koja se graniči sa postavkom najvećeg svetskog vojnog vazduhoplovnog muzeja, gde će na kraju biti stavljen na displeju.

Za više od 30 godina, TIFS je služio kao veoma svestran leteći-simulator, omogućavajući pilotima da u potpunosti ponove karakteristike leta mnogih različitih tipova i konfiguracija aviona. Pored toga, on je omogućio olakšano istraživanje kvalitetenije avionike, koja se testira u realnim uslovima.

Prema izjavi autoriteta ove oblasti istraživanja, Vince Raške, menadžera programa (Vince Raska, Air Force Research Laboratory program manager), rezultati istraživanja koji su postignuti kroz korišćenje TIFS pružaju vazduhoplovstvu i program menadžerima viši nivo poverenja u koncept dizajna, iskaz korisnosti i ono najvažnije, kako to piloti prihvataju, pre nego što bi to bilo moguće kroz sticanje iskustva u redovnom korišćenju, kada je znatno skuplje vezano za  ispravke i dorade.


TIFS je ostao aktivan u istraživanju, izvođenjem simulacionih letova do njegovog penzionisanja.

TIFS je jedninstveni simulator ove vrste, kako po sposobnosti tako i po  izgledu. Jedan pogled na TIFS otkriva dve jedinstvene karakteristike, a to su sideforce generatori na krilima i dual piggibacked Cockpits.

Sideforce generatori dozvoljavaju da TIFS simulira avion sa šesto stepenom-of-slobodom (pitch, roll, Iav, lift, potiska i sideforce) sve do sletanja, nešto nemaju drugi avion u SAD, koji u svojstvu letećegu-simulatora moli to da urade danas.

Ovaj dual Cockpits dozvoljava probnom pilotu da lati iz donje kabine, koja je služila kao simulacija kokpita tokom testiranja, dok je u gornjoj smešteno dva pilota koji su pratili simulacije i normalne kontrole i sisteme vazduhoplova. Ovi sigurnosni piloti su takođe u stanju da preuzmu kontrolu nad avionom ako je potrebno.

Međutim, jedinstvene odlike TIFS smeštene su daleko ispod površine. Nosni deo kod TIFS je lako zamenljiv, dajući mu neophodnu fleksibilnost da simulira mnogo različitih tipova aviona i stvarnog leta hardvera. U trupu je smeštena kabina u koj je predviđen prostor za dodatnu opremu za testiranje ili pilota ili inženjering posade.

TIFS je igrao ključnu ulogu u razvoju mnogih vazduhoplovnih sistema naoružanja i tehnologija današnjice. Tokom godina, TIFS je simulirao kako vojnu i tako i komercijalnu avioniku kao što su B-1B Lancer, B-2 Spirit, Space Shuttle i Boing Supersonic liner.
"Nakon razgovora sa mnogim ljudima koji su uključeni u TIFS tokom godina, lako je videti da je TIFS tokom decenija dao kritične rezultate u simulacijama i testiranjima od vitalnog značaja za istraživanje aviona", rekao je Raška. "Njegova uloga u unapređenju i prihvatanje novih avionskih tehnologija se može posmatrati kao neophodni alat i torba za alat svih developera aviona i istraživača."


Convair C - 131 Total-In-Flight Simulator Snapshot3

U narednim mesecima, TIFS će biti biti predmet čuvanja u Narodnom muzeju u US Air Force.


Љуба

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu