Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Prvi putnici u avijaciji

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Prvi putnici u avijaciji Empty Prvi putnici u avijaciji Pon Apr 02, 2012 11:18 pm

ljubasav

ljubasav
Mrs. Hart O. Berg
Prva dama putnik u avionuKada je davne 1908. gospođa Hart O.Berg, posmatrala kako Wilbur Wright pokazuje svoj “Wright Flyer” na aerodromu u Le Mans u Francuskoj, toliko se oduševila da ga je pitala da je provoza.
Onda je ta ideja toliko oduševila Wilbura da je odmah prihvatio da tu želju ispuni. Šta je gospođa Hart radila u Francuskoj u to vreme nije zabeleženo, ali je istorija pedantno zabeležila da je ona postala prva amerikanka koja je letela avionom, kao putnik razume se.
Taj let u septembru 1908. Trajao je dva minuta i sedams ekundi. Gospođa Hart je sedela u desnom sedištu pored Wilbura.
Prvi putnici u avijaciji Iy1pvr71sg5pnhdaadc
Gospođa Hart O.Berg i Wilbur Wrighr u Flyeru pred poletanje
Pedantni istoričari su zabeležili pripreme za ovaj let, a koje se odnose, na podešavanje lepršave suknje, koja je morala da bude vezana oko tela i nogu, da se ne bi razlepršala tokom leta. Po sletanju gospođa Hart je sišla sa aviona i sa onim konopcima se udaljila od njega, što je jedan Francuski, modni kretor zapazio i tako je nastala veoma poznata moda “jako uskih”( "Hobble Skirt") suknji.
Prvi putnici u avijaciji W9oov3do6qdig4aye
(Mrs. Hart O.) Berg with Wilbur Wright

2Prvi putnici u avijaciji Empty Re: Prvi putnici u avijaciji Pon Apr 02, 2012 11:42 pm

ljubasav

ljubasav
Charles Furnas
Prvi američki putnik u avionu
Prvi putnici u avijaciji T2t9q8sul8t652d6olb

PRVI AVIONSKI PUTNIK (danas ih ima nekoliko stotina miliona godišnje) bio je Charles Furnas (1880-1941), kojega je superpronalazač prvog aviona Wilbur Wright provozao u svom avionu „Wright Flyer III14.maja 1908.godine preleteli su 650 metara i Furnas je dobio žestok napad morske bolesti i drhtavice, izazvane strahom.

Prvi putnici u avijaciji Vdtbiix9131jziai9m2y
jedna od dve sačuvane slike aviona u kojem se vozio Čarls

Ineče Čarls je radio kao aviomehaničar u radionici Wright. Konstruisao je avion zajedno sa Orwilom koji je prodat vojsci. Taj avion je doživeo nesreću 17.septembra 1908. a događaj je uticao da se Čarsl pokoleba u letenje. Naime kada se kasnije osamostalio, nešto zanata u letenju koje je bio naučio tokom saradnje sa braćom, kriomice, odbacio je i bavio se "kinematografijom", zapravo, priakzivanjem filmova u svom bioskopu.


Prvi putnici u avijaciji Wfy3bp1kylx0qv5vfo7r
Hangari-radionica u kojoj je radio čarls

Prvi putnici u avijaciji 7okad7in33bl6acmlxy
događaj od 17.septembra 1908, Fort Meyer, Virginia, kada je poginuo Lt. Thomas Selfridge, u avionu kojim je upravljao Orwille Wright

3Prvi putnici u avijaciji Empty Re: Prvi putnici u avijaciji Sub Jul 06, 2013 4:24 pm

ljubasav

ljubasav
Prvi avion, koji je mogao da prevozi putnike u vazduhu
Bréguet III

Prvi putnici u avijaciji Breguet_1910_military_4_500

Dana 8.aprila 1910, Breguet (Antoine Louis Bréguet) dvokrilac nosio je troje ljudi odjednom i leteo s tolikom lakoćom, da je privukao pažnju celog sveta u gradić Douai, a zatim u Rouenu, i u Reimsu, kao i na mnogim drugim vazduhoplovnim trkama, na kojima je demonstriran Breguet biplan. Avionom je pilotirao sam Breguet uz pomoć pilota Bathiat(Léon BATHIAT), i ne samo da je osvojio mnoge nagrade za putničke letove, već je dokazao da je ovaj avion iznimno brz i pouzdan. Tokom francuskih vojnih manevara, Breguet, s kapetanom Madiot, napravio je neke impresivne izviđačke letove. Dana 1.septembra 1910, izveo je let sa pet osoba, sa još jednim pilotom i četiri putnika, što je ukupno opterećenje od 350kg. Ovaj rekord je premašio, prema na istom avionu, nekoliko nedelja kasnije, kada je pilot i pet putnika napravio let, s ukupnim opterećenjem provedeno od oko 390kg. No, u brzom napredku vazduhoplovstva ovi su rekordi ubrzo premašeni.
Još jedan rekord je postavio ovaj avion: 31.decembra 1910, Breguet III, dvokrilac preleteo je daljinu od 205 km.

Izvor "Monoplanes i Biplanes"
[/b]


Prvi putnici u avijaciji Breguet_1910_mil_5_1000

Prvi putnici u avijaciji Breguet_1910_mil_6_1000


Љуба

Sponsored content


Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu