Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

PRVI AVION (LETILICA teža od vazduha)

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1PRVI AVION (LETILICA teža od vazduha) Empty PRVI AVION (LETILICA teža od vazduha) taj Sub Feb 11, 2012 1:40 am

ljubasav

ljubasav
Istorija avijacije je bogato i široko područje i vremenski i tematski. Tražeći zanimljivosti, ali i važne trenutke, na ovoj temi ću (ćemo) prikazati sve ono što je opredelilo stvaranje avijacije.

Neću se držati klasične hronologije. Tekstovi će biti opredeljeni trenutnoj inspiraciji, ali vodiću računa da se nešto ne ispusti. Zato sam uveo evidenciju postavljenih članaka, da bi se moglo nadograđivati. Takođe, svi nestrpljivi, ovim metodom, mogu da postavljaju svoje članke, ne čekajući da naiđe vremenski period u kojem je smešten njihov lik- neki njihov favorit.

Normalno je da će važno mesto zauzimati najistaknutiji pojedinici iz svetske baštine, ovog važnog segmenta istorije čovečanstva. Isto tako je normalno da svako sa svog ugla posmatranja, opiše događaj, ili ličnost, za koju smatra da je imala važano mesto u istoriji svoga kraja, regije, države itd..

Poglavlje otvaram tekstom o:
- PRVI AVION (LETILICA teža od vazduha) koji se podigao u vazduh kostruisao je britanski pronalazač sir HIRAM MAXIM (mnogo poznatiji kao pronalazač i konstruktor prvog efikasnog mitraljeza).
PRVI AVION (LETILICA teža od vazduha) Cwaw4nvjsiu9mo7hqz_thumb

(slika – Hiram Stevens Maksim - * 5. februar 1840 - † 24. novembar 1916)

PRVI AVION (LETILICA teža od vazduha) 3d4mv26wglst1w3rznem_thumb
(slika – letilica Hirama Maksima 1893.)

Ta letilica sa dva krila, kojima je površina iznosila oko 400 m2, pogonila su dva parna kotla, a kretala se na drvenim šinama, da ne „pobegne“ u vazduh. Tridest prvog juna 1894. Maksimov avion se podigao u vazduh i potom je pao i razbio se.


Љуба

Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu