Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

Vazduhoplovne snage Izraela

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1Vazduhoplovne snage Izraela Empty Vazduhoplovne snage Izraela taj Čet Mar 01, 2012 7:33 pm

ljubasav

ljubasav
Данко Боројевић


РАТНА КРИЛА
МОЈСИЈЕВИХ СИНОВА
1Vazduhoplovne snage Izraela Ce2m54lvpkvvo1yyayv

Израелска држава је од самог свог постојања, константно у сукобу са својим арапским суседима. Први рат са Арапима, Израел је водио већ 1948. године. Тај рат је избио као последица дуготрајне нетрепељивости између Јевреја и Арапа и реакције арапских земаља на стварање државе Израел на територији Палестине. Рат је отпочео нападом оружаних снага чланица тадашње Арапске лиге на Израел. У почетној фази рата јединице арапских земаља су имале више успеха. Под окриљем УН јуна-јула 1948. године вођени су мировни преговори, што је Израел искористио за реорганизацију својих ОС и предузимање противофанзиве. До фебруара 1949. године израелске снаге избиле су на Средоземно море. После те израелске победе Египат пристаје на потписивање уговора о примирју, што су касније учиниле и остале земље чланице Арапске лиге осим Ирака и Саудијске Арабије. Савет безбедности ОУН је 11. августа 1949. године признао уговор о примирју.
Израел је овај рат завршио у своју корист, при чему је своју територију увећао за око 6700 км2.
Други рат је Израел водио као савезник Француске и Велике Британије против Египта 1956. године. Овај оружани сукоб је познат као Суецка криза. Повод за кризу и интервенцију Француске, Велике Британије и Израела на Египат била је национализација Суецког канала од стране египатске владе. Сукоб је отпочео 29. октобра 1956. године нападом израелскиг снага, којем су следили ваздушни удари британских и француских ваздухопловних снага, по египатским аеродромима и поморски и ваздушни десант британских и француских јединица. Сукоб је прекинут одлучном акцијом ОУН за прекид рата.
Од самог свог стварања Израел је заснивао моћ својих одбрамбених снага на јаком ваздухопловству. Међутим, иако је новија историја арапско-израелских односа пуна сукоба, два рата су можда и најважнија како за Египат и Сирију, тако и за сам Израел, у којима је авијација одиграла главну или чак прецизније пресудну улогу.


ЈУНСКИ РАТ 1967.


Шестодневни рат, који је познат као израелско-арапски рат 1967. године или Јунски рат, вођен је између Египта, Јордана, Сирије и Ирака с једне стране и Израела с друге стране.
Поред тога што је овај рат обиловао новим тактикама и новим оружјима, интересантан је по ванредно добро смишљеној и изведеној стратегијској и тактичкој обмани са веома тешким последицама за обмањеног.
У годинама које су претходиле рату, Египат, Јордан, Сирија и Ирак се ужурбано припремају за одлучујући рат са Израелом. Њихове оружане снаге су, уз издашну помоћ СССР, бројчано надмоћније. Израел се није одрекао исправке граница, пре свега враћању Јерусалима под сопствену контролу. Израел је имао подршку САД. Ситуација је била експлозивна.
Израел је још 1963. године почео припрему за агресију. Израелски стручњаци су рачунарском провером разних идеја ратног плана у рачунарском центру у Тулону у Француској, израчунали да могу, уз минималне сопствене губитке, разбити арапски војни потенцијал (пре свега египатски као најопаснијег противника) једино ако муњевитим нападом униште авијацију и оклопне снаге противника. Такође су израчунали да се то може извести уз најмање губитке ако се египатске снаге извуку из утврђених база у импровизоване базе на Синају.

Vazduhoplovne snage Izraela Zybsw81bh6uv4h6mpxkv_thumb
МиГ-21Ф13 којим је ирачки пилот Мунир Родфа пребегао у Израел. Август 1966. године

Упорним радом израелске обавештајне службе Мосад, Израелци на поклон добијају 1966. године најмодернији арапски ловац МиГ-21Ф-13. То се догодило 16. августа 1966. године захваљујући ирачком пилоту Муниру Родфи, који је својим ловцем МиГ-21Ф-13 пребегао у Израел. На тај начин Израелци су непуну годину дана пред велики војни сукоб с арапским земљама, добили могућност да проуче најсавременији борбени авион непријатељске стране.
Израелски извиђачки авиони месецима су интензивно извиђали египатску и сиријску територију, посебно аеродроме и ракетне положаје. Лажни аеродроми, авиони и ракетни положаји, којих је било много, израелским извиђачима нису били проблем, јер нису били веродостојни (лажни аеродроми без трагова стајања авиона, писте без трагова кочења, лажни авиони лоше постављени, слабо маскирани и без живота и сл.).
Да би постигао свој циљ – извлачење египатских снага и њихово уништење, Израел је, као увод у борбена дејства, провео добро замишљену, тачно планирану и доследно изведену обману која се састојала у лажној концентрацији десантне флоте у луци Елат и лажну концентрацију оклопних снага, која је изведена са две трећине лажних тенкова.
Конценрацију тенкова је 20. маја 1967. године снимио египатски извиђачки авион, са висине од 15000 м. На снимцима лажни тенкови се нису разликовали од стварних. Египћани су већ 15. маја пребацили своје снаге на Синај. То је дало сигнал Израелцима да почну са ваздушним провокацијама.
Пре почетка непријатељстава израелски авиони лете свако јутро до границе Египта на Синају. Тиме провоцирају египатске пилоте, који су већ од 15. маја на Синају. Они полећу у сусрет израелским авионима. Израелски авиони скрећу натраг у Израел, египатски авиони слећу, пилоти доручкују, а авиони се пуне горивом. Следећа израелска провокација била је у касним преподневним сатима. И то се понављало сваки дан, тачно, увек у исто време, тако да су египатски пилоти били навикнути на „возни ред“.


Однос снага у ваздухопловствима


Стање ваздухопловних снага сукобљених страна уочи рата било је следеће:


Vazduhoplovne snage Izraela 2sanc2n3s3cmvdkjur48_thumb
На знак узбуне израелски пилоти трче ка својим авионима мистери-IV.
5. јун 1967. године

Израел – 347 авиона и хеликоптера. Од борбених авиона РВ Израела је имало 72 ловца типа мираж-IIIЦЈ (Mirage-IIICJ), 24 супер мистери (Super Mystere), 60 мистери-IV (Mystere-IV), 40 ураган (Оураган) и 25 ваутоур-IIА/Н (Vautour-IIA/N), 45 авиона за обуку фуга магистер (Fouga Magister), 12 транспортних авиона норатлас (Noratlas), 42 хеликоптера Сикорски С-55 и С-58 (Sikorsky S-55 и S-58), 15 хеликоптера супер фрелон (Super Frelon) и 12 хеликоптера алует (Alouette).

Египат – 518 авиона и хеликоптера. Од борбених авиона ту је било 30 бомбардера ТУ-16, 40 ИЛ-28, 20 ловаца-бомбардера СУ-7Б, 130 ловаца МиГ-21, 80 ловаца МиГ-19, 100 МиГ-17, 50 МиГ-15, 24 транспортна авиона АН-12, 24 ИЛ-14 и 20 хеликоптера Ми-4 и Ми-6.

Сирија – 153 авиона и хеликоптера. По типовима ту су били присутни од ловаца МиГ-15, МиГ-17 и МиГ-21, од бомбардера ИЛ-28, од транспортних авиона ИЛ-14 и од хеликоптера Ми-4.

Ирак – 135 авиона и хеликоптера. Од борбених авиона ту су били присутни хокер хантер (Hawker Hunter), МиГ-15, МиГ-17, МиГ-19, МиГ-21, ИЛ-28 и ТУ-16.

Јордан – 38 авиона и хеликоптера хокер хантер, вемпајер (Vampire), алует.

Либан – 32 авиона и хеликоптера (од тог броја 12 авиона типа хокер хантер).

Из горе наведеног види се да је највећу опасност по РВ Израела представљало РВ Египта. Стога је одлучено да се РВ Египта уништи на земљи, и да се потом пружи несметана подршка сопственим копненим снагама.


Пакао на земљи – тренутак одлуке


На дан напада 5. јуна 1967. године РВ Израела је поступило на исти начин као и до тада. После „јутарњег излета“ посаде су доручковале, а авиони су се пунили горивом. За разлику од претходних дана, у 7ч и 45 мин., почиње истовремени напад 120 израелских борбених авиона на 10 египатских најзначајнијих аеродрома. Израелско РВ успева да уништи преко 300 авиона РВ Египта у три напада у току три часа, уз губитак 19 својих авиона и 8 пилота. Истог дана, израелско РВ у потпуности је деградирало јорданско, а великим делом и сиријско РВ.

У току првог дана рата, бомбардована су укупно 23 египатска, сиријска, јорданска и ирачка аеродрома и уништена скоро сва борбена авијација на земљи уз минималне сопствене губитке. Крајем истог дана, Израелци превентивно бомбардују и ирачку ваздухопловну базу Х-3. Као одговор на израелски напад 6. јуна 1967. године, један ирачки бомбардер ТУ-16К бомбардује израелски индустријски комплекс Натанија, а затим бива оборен од стране израелске ловачке авијације.
Одмах након ове акције ирачког РВ, Израел поново покушава да бомбардује ирачку ваздухопловну базу Х-3 при чему се суочава са снажним отпором ирачких и „преживелих“ јорданских борбених авиона типа хантер. У овом сукобу бивају оборена најмање три израелска борбена авиона. Након што је остварило премоћ у ваздуху, израелско РВ прелази на пружање подршке јединицама КОВ Израела.Арапски губици и
последице израелске победеVazduhoplovne snage Izraela Ki8s21yj30qpi8mii5m_thumb

Напад на један од египатских аеродрома
првог дана рата.

Укупни губици арапских снага су била 452 авиона и хеликоптера, од тога 60 је оборено у ваздушним борбама, 373 је уништено на земљи, 3 је оборила ПВО и 16 остало.
Израел је имао 46 изгубљених авиона и хеликоптера, од тога 12 у ваздушним борбама и 34 остало.

Vazduhoplovne snage Izraela 27ndl93pee4e2furjlqc_thumb

Уписивање прве ваздушне победе на један од израелских миража


По државама и типовима ваздухоплова губици су били следећи:

Египат – 100 авиона МиГ-21, 29 МиГ-19, 89 МиГ-15/17, 14 јуришника СУ-7Б, 30 бомбардера ТУ-16, 29 ИЛ-28, 10 хеликоптера Ми-6, 1 Ми-4, 24 транспортна авиона Ил-14, 8 АН-12 и 4 остала. Укупно Египат је имао 338 изгубљених ваздухоплова.

Сирија – 33 ловца МиГ-21, 23 МиГ-15/17, 2 лака бомбардера ИЛ-28 и 3 хеликоптера Ми-4. Укупно Сирија је имала 61 изгубљени авион и хеликоптер.

Јордан – 21 ловац хокер хантер, 2 хеликоптера и 6 транспортних авиона. Укупно 29 изгубљених ваздухоплова.

Ирак – 15 ловачких авиона МиГ-21, 5 хокер хантера, 1 бомбардер ТУ-16 и 2 транспортна авиона ИЛ-14. Укупно 23 изгубљена авиона.

Либан се покушао супротставити ловачкој авијацији Израела, која је прелетала његову територију на путу ка Сирији и изгубио је само један ловац хокер хантер.


Vazduhoplovne snage Izraela 6cfyprk9ka3x2cjwm4qd_thumb
Фотографија која је обишла свет – уништени египатски бомбардер ТУ-16

Заслужни за овај успех израелског РВ су и добро планирана и изведена обмана о правцу и времену напада, лет у малим групама на малим висинама на којима је била ПВО слаба и максимално коришћење радио-дезинформација.

Након освајања превласти у ваздушном простору РВ Израела се следећих дана сконцентрисало на пружање подршке израелским копненим снагама. До 10. јуна израелска војска је овладала Синајским полуострвом, заузела Суецки канал и овладали Голанском висоравни.

Vazduhoplovne snage Izraela 6i0g3zpv20rypcq6aip8_thumb

Одлуку о исходу рата донела је израелска авијација изненадним нападом на арапске аеродроме, још првог дана рата

За последицу арапске земље су имале 30 хиљада погинулих и несталих војника и око 70% уништене целокупне војне опреме. Нарочито је тешко страдала арапска авијација.
Муњевитом акцијом својих ваздухопловних и копнених снага Израел је заузео и анектирао стари део Јерусалима, што је била потпуна победа израелске војске. Уверљива израелска победа у Јунском рату омогућила је Израелу да одбаци све покушаје нагодбе са арапским суседима. Рат је обустављен посредством ОУН.
Vazduhoplovne snage Izraela Z2u3wmhgrx44lvmwhxux_thumb
Израелски авиони пружају подршку својим снагама на земљи


наставља се

2Vazduhoplovne snage Izraela Empty Re: Vazduhoplovne snage Izraela taj Čet Mar 01, 2012 7:59 pm

ljubasav

ljubasav
Данко Боројевић

РАТНА КРИЛА
МОЈСИЈЕВИХ СИНОВА
2

Рат исцрпљивања


Уочи великог сукоба између арапских земаља и Израела октобра 1973. године, период од завршетка Јунског рата 1967. године, па до избијања новог отвореног сукоба карактеристичан је по интензивном електронском рату између арапских и израелских снага.

Тај период је био саткан са великим бројем провокација како на земљи тако и у ваздуху. Често је долазило до ваздушних окршаја између израелске и арапске авијације.
Незадовољство војним поразом и издашна војна помоћ СССР, Египту и Сирији довело је до „врелог примирја“. Период од 1968. године до 1970. године сада већ покојни египатски председник Гамел Абдел Насер назвао је „ратом исцрпљивања“.
То је био мањи гранични рат између Египта и Израела уз често мешање Сирије на страни Египта. Отпочео га је Египат у намери да поврати Синајско полуострво које је изгубио у Јунском рату 1967. године. СССР је у том периоду издашно помагао свог савезника војним материјалом.

Прелет транспортних авиона совјетске транспортне војне флоте, вршен је преко ваздушног простора СФРЈ (дозволу за прелет лично је одобрио председник СФРЈ Јосип Броз Тито). У операцији „Кавказ“ СССР је ангажовао између 100 и 150 својих пилота и 36 ловаца типа МиГ-21МФ. Совјетски пилоти и ловачки авиони МиГ-21МФ имали су египатске војне ознаке и базирали су на територији Египта. Само одбијање Израела да преговара са Египтом о судбини окупираних територија, довела је до тога да је јуна 1968. године отпочео египатски артиљеријски напад на подручје Суецког канала. Крајем марта 1969. године египатски аретиљеријски напади уздуж целог Суецког канала су ескалирали, при чему је Израел имао веће губитке у људству. У нападу на израелске позиције укључени су и ловци МиГ-21 добијени из СССР.


Vazduhoplovne snage Izraela 0xik38w2oq9pdzhpbhfv_thumb
Израелски Ф-4Е наоружан са две ракете В-З АГМ-12 балпап у лету

Крајем шездесетих година ХХ века Израел је био на врхунцу војне моћи, и није хтео да толерише египатске артиљеријске провокације. Доласком одлучне Голде Меир на чело израелске владе, Израел мења стратегију према египатским провокацијама. Голда Меир наређује „асиметрични одговор“ на египатске провокације, у чије спровођење ће се укључити и моћно израелско ваздухопловство.

Септембра 1969. године отпочиње израелска кампања ваздушних напада на египатске положаје.
У блиским ваздушним борбама 11. септембра 1969. године израелска ловачка авијација обара 12 египатских авиона. И уз пилоте школоване у Совјетском Савезу, покушаји Египћана да у борбама у ваздуху парирају Израелцима углавном су се завршавали безуспешно. Стога ће се у директним дуелима са израелским пилотима сукобити совјетски пилоти. Израелско РВ 7. јануара 1970. године напада египатске циљеве код Суецког канала. Израелци сумњају да у ваздушним борбама на страни Египта учествују и совјетски пилоти. СССР ће 4. априла 1970. године потврдити израелске претпоставке, да су у ваздушним борбама на страни Египта учествовали и совјетски пилоти.
За извиђање египатских положаја на висинама од око 15000 м Израелци су користили беспилотне извиђачке летелице теледајн рајан 1247 (Teledyne Ryan 1247). Поседовање беспилотних летелица Израел је држао у великој тајности. Летелица је базирала у тајној бази на Синају, а лет је лично одобравала израелски премијер Голда Меир.

Жестока конфротација сукобљених страна и отворено уплитање Совјетског Савеза, приморало је САД да изврши притисак на Израел како би овај прекинуо уништавајуће нападе на Египат. Напослетку уз велики притисак СССР и САД, сукобљене стране су потписале примирје 7. августа 1970. године. Очигледно је било да овај сукоб и није одговарао великим силама.

Египат је изгубио 113 авиона (68 МиГ-21, 20 МиГ-17, 23 СУ-7 и 2 ИЛ-28).

Сирија је имала 26 изгубљених авиона (18 ловаца МиГ-21 и 8 МиГ-17).

Израел је изгубио 16 авиона и то углавном од дејстава ловачких авиона МиГ-21МФ којима су управљали совјетски пилоти. Израел је изгубио следеће авионе: 1 А-4Е скајхок (A-4E Skyhawk), 4 ловца мираж-III (Mirage-III), 9 ловаца Ф-4Е фантом-II (F-4E Phantom-II) и 2 извиђачка авиона РФ-4Е фото фантом (RF-4E Photo Phantom).

Током свог ангажовања у операцији „Кавказ“ СССР је имао изгубљена 4 ловца МиГ-21МФ, а три пилота су погинула.


ОКТОБАРСКИ РАТ 1973.

Vazduhoplovne snage Izraela L3wcysnd6heos47erdrq_thumb
Израелски борбени авион супер мистери Б-2 у капониру
Иако је примирје потписано на интервенцију великих сила, Египат је намерно прекршио примирје. У склопу примирја које је потписано 7. августа постојала је договорена забрана о свим војним активностима у подручју канала. Египат је свесно прекршио тај договор размештајући стотињак ПВО батерија ближе Суецком каналу. Иако је Израел уочио египатске активности, он није одговорио на те провокације и примирје се одржало. Почев од краја 1970. године па до почетка 1973. године у Совјетском Савезу је кроз обуку у летењу на ловцима МиГ-21, прошло више младих египатских пилота. Поред тога они су изучавали и тактичку примену ловачких авиона у ваздушним дуелима. Обука је била тешка и захтевна. Трогодишњи врхунски тренинг изводили су одабрани совјетски инструктори. Због тежине саме обуке много младих египатских пилота је страдало. По неким подацима више него у претходним сукобима са израелском авијацијом. Међутим, труд и напор младих египатских пилота су уродили плодом, што ће нарочито бити видљиво првих дана Октобарског рата.


Vazduhoplovne snage Izraela E97btkfvdzgd0adg7fg2_thumb
Израелски ловци Ф-4Е у формацији

Тако је до прве ваздушне борбе дошло у пролеће 1973. године. Са египатског аеродрома Бени Суеф полетела су два ловца МиГ-21 навођени са земље. Пилоти су имали искључиво наређење да не улазе у конфликт са израелском авијацијом. Летећи ниско изнад терена, пилоти су се сакрили од властитих радара са земље и пратили су позицију шест израелских ловаца Ф-4Е фантом-II. Вођа пара египатских ловаца пилот Кемал Ахмед Менсури је донео одлуку да нападне фантоме, иако је био свестан да то значи рат. Два египатска ловца су свесно улетели у припремљену израелску ваздушну заседу, процена је била да имају веома мале шансе, али да шансе ипак постоје, напад је морао бити муњевит и прецизан. Искористивши пометњу која је настала, два египатска пилота су се великом брзином приближавала израелским ловцима. Вођа египатског пара је наредио пратиоцу да пребаци на ракете, и да под пуним форсажем крене на непријатеља. Израелци са закашњењем уочавају египатске ловце. Ипак пошто су уочили два непријатељска ловца на сопственим радарима, Израелци су их сматрали лаким пленом, поучени дотадашњим искуством. Ипак, овај пут то није било тако. Са даљине од километар, ловци МиГ-21 лансирају две ракете ваздух-ваздух на два фантома који су служили као мамац. Прва ракета промашује циљ, док друга погађа један од фантома у крило, те овај губи стабилност и пада у море. На двеста метара од погођеног фантома, вођа египатског пара пролеће изнад крхотина погођеног израелског авиона који се разбија о површину воде. Затим изводи оштар маневар, којим свој авион доводи лице у лице са четири израелска фантома и разбија њихову формацију. Захваљујући пре свега доброј обуци у Совјетском Савезу, египатски пилоти успевају да сачувају своје ловце од обарања и извлаче се из рејона борбе. Израелски авиони одустају од гоњења због мањка горива. Капетан Кемал Ахмед Менсури је за овај подвиг одликован.

Vazduhoplovne snage Izraela Mlp2kqnr3scpjkp4gj5c_thumb
Израелски пилот покушава да спаси свој Ф-4Е испред египатског МиГ-21 који га држи на нишану

У лето 1972. године председник Египта Садат (који је на то место заменио покојног председника Насера) затражио је од совјетских саветника и инструктора да напусте Египат, остављајући себи већи маневарски простор, за даље потезе у новом рату који ће уследити. Покушај министра одбране Садека да спречи рат, тврдећи да Египат није спреман, није уродио плодом и уследила је његова смена на место министра. До пролећа 1973. године у главним штабовима египатске и сиријске војске разрађен је план о ограниченом рату са Израелом под кодним називом операција „Бадр“.
Извештај који су совјетски инструктори и саветници послали врху Совјетског Савеза, потврдио је речи већ бившег министра одбране Египта Садека. Наиме, у извештају је највише критике упућено арапском војном руководству, кога су саветници оценили неспособним за озбиљнију и брзу али успешну војну акцију. Овај извештај ће бити врло брзо потврђен, током друге фазе рата када је Израел преузео иницијативу. Совјетски инструктори су позитивно оценили оспособљеност египатских пилота, нарочито пилота који су прошли обуку у СССР.

Vazduhoplovne snage Izraela Xxzs239ouql2yvvxctbh_thumb
Египатски МиГ-17 изнад бојног поља

Октобарски рат познат је и као Јом Кипурски (Дан покајања) или Рамазански рат, јер је почео на дан тих верских празника.
Историјски гледано, Израел је своју стратегију супериорности оружаних снага заснивао на јаким ваздухопловним и оклопним снагама и брзој мобилизацији. Да би се супротставио овој израелској стратегији, Египат је против јаке израелске авијације навикнуте на превласт у ваздуху супротставио „непробојни“ кишобран ракетне ПВО.


Vazduhoplovne snage Izraela Fem9nnvordwplt4wknwo_thumb
Израелски ловац нешер (копирани мираж-III) у лету

наставиће сеPoslednji izmenio ljubasav dana Čet Mar 01, 2012 8:02 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

3Vazduhoplovne snage Izraela Empty Re: Vazduhoplovne snage Izraela taj Čet Mar 01, 2012 8:01 pm

ljubasav

ljubasav
наставак

Вештим коришћењем верских празника: муслиманског Рамазана у египатским снагама са дозволом официрима за „мала ходочашћа“ и јеврејског Јом Кипура, када су у Израелу 48 часова све активности паралисане, брзим изненадним нападом постигнут је циљ спречавање довршења израелске мобилизације и преласка израелске војске у моћну ратну армију.

Користећи се искуствима из рата у Вијетнаму, као и поукама из првих сукоба на Блиском истоку, у израелско-арапском рату 1973. године обе зараћене стране су у своју организацију и начин употребе снага унеле бројне новине. Арапске снаге су за овај рат извршиле темељне и дуготрајне припреме. Египћани су у односу на 1967. годину толико унапредили свој радио-саобраћај и правила понашања тако да и из њега Израелци нису могли прибавити никакве податке који би их упозоравали на предстојећи напад.

У припремама за рат египатске и сиријске снаге извеле су висококвалитетну стратегијску обману. Поред учесталог израелског извиђања територије Египта и Суецког канала, Египћани су довели скоро на саму обалу Канала све инвазионе снаге с потребним залихама и понтонска средства за форсирање Канала, а да нису било чиме упозорили израелско извиђање на будуће догођаје. Оклопне јединице египатске армије кренуле су у напад из великих маневара, а понтонске јединице дошле су у ноћи пре напада.


Vazduhoplovne snage Izraela Rlx3bmw9ai47iw5foa9_thumb
Египатски МиГ-21МФ у лету

РВ Израела, без сумње, било је изненађено, или је потценило реалну снагу, ефикасност и обученост РВ арапских земаља, а пре свега РВ Египта, због чега су искуства и шаблони из 1967. године примењени у прва два дана рата довели до неуспеха, губитака и неизвршења основног задатка тј. нереализације превласти у ваздушном простору и слободе ваздухопловне подршке на бојишту.

Vazduhoplovne snage Izraela Uhkr2zmt8ifc9dsdsuk2_thumb
Израелски Ф-4 на нишану египатског ловца

Тиме су снаге КОВ Израела биле хендикепиране, јер су биле научене на пуну подршку РВ. Из примењених начина маневра авијацијом и масовне употребе убојних средстава, при нападу на РЈ ПВО, види се да су Израелци масовно користили искуство из последњег периода рата у Вијетнаму, када су Американци постизали значајне успехе. Међутим, ефикасна ПВО Египта, смањила је оквире ефикасне употребе и улоге РВ Израела.


Vazduhoplovne snage Izraela 5jego59nvw87of2uudb_thumb
Израелски А-4Х скајхок у капониру4Vazduhoplovne snage Izraela Empty Re: Vazduhoplovne snage Izraela taj Čet Mar 01, 2012 8:35 pm

ljubasav

ljubasav
Данко Боројевић

РАТНА КРИЛА
МОЈСИЈЕВИХ СИНОВА

3


Распоред ПВО јединица Египта


Општи распоред РЈ ПВО Египта покривао је и главну групацију аеродрома уз Нил и западније од њега. На пример, правац Исмаилија – Каиро браниле су две бригаде РЈ ПВО опремљене РС СА-75Мк двина/ С-75М волхов (САМ-2) и С-125 нева (САМ-3) и један дивизион опремљен РС 2К-12 куб (САМ-6) с 26 ватрених положаја по дубини. У складу с таквим груписањем РЈ ПВО и начином употребе ловачке авијације развијена је и мрежа ВОЈ и ВОСт од Суецког канала у дубини, и то ВОЈ у две и ВОСт у три линије.

Vazduhoplovne snage Izraela Shqjqxrlpno1hdqqjeqs_thumb
Најопаснији ракетни систем током рата 1973. године био је 2К-12 куб, који је задао доста проблема израелској авијацијиЛовачка авијација водила је борбу претежно на малим висинама, где су основна средства ПВО били ПАА оруђа 20, 23 и 30 мм. Скоро сва навођења вршена су са земље, а вршила их је служба ваздушног осматрања и навођења. У току дана извршавана су 1-2 излаза (полетања) ловачке авијације. При заштити аеродрома увођење ловачке авијације у борбу било је најраније на 20 а најкасније на 4 км од аеродрома.
По резултатима дејства, РЈ ПВО оцењене су као високо ефикасне, с тим што је по оценама Команде ПВО Египта најефикаснији био ракетни систем 2К-12 куб, а затим С-125 нева. Нема поузданих података о броју лансираних ракета по сваком РС и обореном авиону (према неким подацима та бројка се креће од 4 до 6 ракета по авиону).Vazduhoplovne snage Izraela 1txzf2vsscwhr9tkj89_thumb
Египатски МиГ-17 напада израелску колону у повлачењуСадејство с лаким преносним ракетним системима није добро функционисало, па је оборен велики број сопствених авиона. За РВ Израела подједнако изненађење је представљало лансирање у снопу до седам ИЦ ракета типа 9М-32 стрела-2, што је у великој мери парирало „одвођењу“ ракете од авиона уз помоћ ИЦ мамаца.


Однос ваздухопловних снага
сукобљених страна


Бројно стање РВ и ПВО сукобљених страна пред сам рат је било следеће:

Египат је као најопаснији противник Израела располагао са 220 ловаца МиГ-21, 60 МиГ-19С, 200 МиГ-17, 120 СУ-7Б, 18 стратегијских бомбардера ТУ-16, 10 лаких бомбардера ИЛ-28, 50 транспортних авиона ИЛ-14 и АН-12 и 140 хеликоптера Ми-1, Ми-4, Ми-6 и Ми-8. Снаге ПВО су располагале са 20 батерија РС СА-75Мк двина и С-75М волхов, 85 батерија РС С-125 нева и 40 батерија РС 2К-12 куб. Поред тога ту је било присутно и око 1300 противавионских топова од чега 800 самоходних ЗСУ-23/4 шиљка и вучних топова 23 мм ЗУ-23 и око 500 топова калибра 57 мм како вучних, тако и самоходних АСУ-57/2. Као допуна свему било је и стотињак лако преносних ракетних лансера ракета З-В 9М-32 стрела-2.
Vazduhoplovne snage Izraela Wnj3cikx7m08u98gtx4_thumb
Слетање египатског ловца МиГ-19С након завршеног задатка
Сирија је располагала са 200 ловаца типа МиГ-21, 40 МиГ-19, 80 МиГ-17, 80 СУ-7БМ и 36 хеликоптера Ми-4, Ми-6 и Ми-8. Непосредно пред рат Сирија је примила од СССР и 16 нових јуришника типа СУ-20 које није употребила у рату. А непосредно пред крај рата добиће и тада најмодерније ловце типа МиГ-23М и МС укупно 4 авиона. Авиони МиГ-23 ће се сукобити са РВ Израела тек 1982. године. Од РС Сирија је располагала с 20 батерија РС СА-75Мк двина и С-75М волхов, са 17 батерија РС С-125 нева и 32 батерије РС 2К-12 куб. Ту је било и око 900 противавионских топова од чега 160 самоходних ЗСУ-23/4 шиљка, 260 ЗУ-23 и 300 калибра 57 мм. Поред тога Сиријци су имали и РС З-В 9М-32 стрела-2.


Vazduhoplovne snage Izraela Xhoqcf04rjwhnqhvug_thumb
[size=9[Алжирски пилоти у Египту [/size]Као савезници Египту и Сирији у рату су учествовали Алжир са три ескадриле авиона и то по једном МиГ-17, СУ-7Б и МиГ-21Ф-13 и Либија са 48 својих авиона мираж-V (Mirage-V) на страни Египта. Ирак је учествовао у рату са сиријске стране. Он је са својим ескадрилама у којима су летели авиони хантер и МиГ-21 активно учествовао у борбама. Према неким подацима ангажовано је више од 60 авиона (по неким 73 авиона).
Ирачани су непосредно пред рат добили нове бомбардере типа ТУ-22, које нису употребили у рату. Алжирци су били ангажовани искључиво као заштита главном граду Египта Каиру и делимично су летели изнад Суецког канала.Vazduhoplovne snage Izraela K77hi0opvyhuilr6ja7_thumb
Египатски авиони МиГ-17 пред полетање на задатак
Израел је у рат ушао са 130 ловаца Ф-4 фантом-II, 160 јуришника А-4 скајхок (A-4 Skyhawk), 60 авиона мираж-III (већина произведени у Израелу под ознаком нешер), 50 супер мистери Б-2 (Super Mystere B-2), 60 авиона мистери-IV и ураган, 10 ваутоур, 6 извиђача РФ-4, 50 транспортних авиона Ц-47, норатлас, Ц-97 и Ц-130 херкул (C-130 Hercules), 12 хеликоптера супер фрелон, 8 ЦХ-53, 25 АБ-205 и 20 алует. Поред тога, у ПВО Израел је имао 12 батерија РС МИМ-23 хоук (MIM-23 HAWK) и око 1000 противавионских топова 20, 30 и 40 мм.Vazduhoplovne snage Izraela Y2i4i5tendvitrrha8d1_thumb
Израелски Ф-4Е полећу на знак узбуне. Први дан рата 6. октобар 1973. године
Ток и исход рата

Египћани су почели ваздушне нападе 6. октобра 1973. године око 14 часова. Више од 200 авиона је напало израелске положаје, аеродроме и радарске инсталације. У операцији „Бадр“ египатска авијација је напала шест израелских аеродрома. Првог дана рата Египат је изгубио 16 авиона и 20 хеликоптера, мада су Египћани тврдили да су изгубили 10 авиона. Египћани су постигли изненађење. За 50 минута, уместо планираних 3 часа, прешли су Канал, заузели Бар-Лев линију и уништили скоро све израелске оклопне снаге на Каналу. Захваљујући пре свега ватрогасним шмрковима, који су били одлично средство за рушење високих насипа песка, Египћани су брзо освојили утврђену Бар-Лев линију. Пробијаћи Бар-Лев линију и заузимајући десну обалу Канала, Египћани су уништили 60% од 270 израелских тенкова који су кренули у контранапад. Египатски ловци МиГ-21 су зауставили израелски ваздушни напад оборивши 4 ловца мираж-III уз губитак једног МиГ-21. Исти дан сиријски авиони МиГ-17 су напали израелске положаје на Голанској висоравни. У нападу на Египћане 6. октобра неколико ловаца Ф-4 су напали хеликоптере Ми-8 који су превозили командосе. Пет хеликоптера Ми-8 је оборено. Током првог дана рата египатски бомбардери ТУ-16 су напали Тел Авив с ракетама АС-5 келт (AS-5 Kelt). Међутим, ракете нису погодиле циљ захваљујући израелсаким ловцима који су их оборили.Vazduhoplovne snage Izraela 6ud6euzfcm54asr76ut_thumb
Египатски МиГ-21 напада израелску оклопну колону
Ујутро 7. октобра РВ Израела је требало да покрене масовне ваздушне нападе, против египатске ПВО, али је то отказано због сиријског напада на јужни Голан. До вечери 7. октобра Египћани су овладали десном обалом Канала и већим делом Синајског полуострва. У тим борбама Ираел је изгубио 150 тенкова, а Египат 20 тенкова и 280 људи. Истог дана на сиријском фронту, Израел губи 36 авиона од дејстава ПВО Сирије (30 А-4 и 6 Ф-4). Губитке им је нанео РС САМ-6. Оно што је занимљиво је то да је веома мали број пилота успео да се спасе катапултирањем. У једном тренутку Израелци су губили изнад Голанске висоравни три од пет авиона, који су кретали у напад. Након што су овладали Каналом и већим делом Синаја, Египћани изненада заустављају добро координисан напад. Ова фатална египатска грешка промениће исход рата. Дана 8. октобра авиони Ф-4Е РВ Израела су напали сиријске аеродроме. Истог дана су бомбама покушали да нападну египатске понтоне на Суецком каналу. На четири МиГ-17 су дејствовали ватром.
Vazduhoplovne snage Izraela Wzfjmdxn6h0pyyjknfaz_thumb
Израелски мираж-III против арапског МиГ-21


Трећег дана рата Израелци су нашли начин да се супроставе сиријским РС САМ-6. До краја дана 9. октобра израелски А-4 су уништили више од пола САМ-6 на Голанској висоравни. Израелски Ф-4Е и мираж-III су оборили 27 сиријских авиона МиГ у једном дану изнад Голана. Истог дана извршен је напад на сиријске снаге у Дамаску. Један Ф-4Е је оборен, док је други тешко оштећен, али је успео да се врати кући. На другој страни фронта код Египћана, Израел губи један Ф-4Е при нападу на аеродроме и електране у Египту. Сутрадан 10. октобра авиони Ф-4Е су напали разне египатске и сиријске базе. Није било губитака код израелских авиона. Већ 11. октобра у ваздушном дуелу два Ф-4Е обарају један египатски МиГ-21.


Vazduhoplovne snage Izraela 6p3qr5f8oalcoh1qerfx_thumb
Остаци обореног израелског авиона код превоја МитлаПод притиском САД и СССР проглашава се привремени прекид ватре на копну 12. октобра, што Израелу омогућује да заврши мобилизацију својих резервних снага.
Ваздушним лифтом који су организовале САД за Израел и СССР за арапске савезнике уз снабдевање и с мора који је почео 10. октобра, сукобљене стране су добиле велику количину ратног материјала. Совјети су Египту и Сирији испоручили 1200 тенкова, 300 авиона МиГ-21 и залихе муниције укупне тонаже 48000 тона (Египат је примио 33000 тона а Сирија 15000 тона).Vazduhoplovne snage Izraela Uu6bgrynsu5l026oaw7_thumb
Израелски Ф-4Е у ловачкој заседи, чекају налет арапских авиона


По наређењу председника САД Никсона, почиње операција снабдевања Израела војним материјалом из арсенала америчких оружаних снага. Операција је добила кодни назив „Никл грас“ (Nickel Grass). Операцију су извршавали амерички транспортни авиони Ц-141 и нови Ц-5. Прелет је вршен до Португала, где су се авиони пунили горивом и онда летели до Израела. Током извођења те операције Израел је добио једномесечну залиху војног материјала од 27900 тона муниције и 56 авиона. Авиони Ф-4Е њих око 36 су били из инвентара РВ САД и то из 4. тактичког борбеног сквадрона и 401. тактичког борбеног сквадрона РВ САД. Затим су добили и 20 авиона А-4 скајхок (тип авиона који је имао највеће дотадашње губитке у борбеним акцијама). Док је на носачима авиона из састава РМ САД чекало још 40 А-4 за случај потребе.Vazduhoplovne snage Izraela Q6r0lwjw3gd8m19cw8_thumb
Израелски А-4Ф скајхок наоружан са ракетама В-З АГМ-65 мејверик, противрадарским ракетама АГМ-45 шрајк, ракетама В-В АИМ-9Д сајдвиндер и лансерима НРЗ СУУ-25 и ЛАУ-3Током лета совјетских и америчких транспортних авиона, рута се преклапала, те је често долазило до блиских сусрета транспортних авиона великих сила. Међутим, постојао је прећутни „џентлменски“ споразум о прелету између Совјета и Американаца. По сретању, авиони би само настављали даље ка свом циљу.
Захваљујући ваздушном лифту и завршеној мобилизацији Израел је спасен. Дана 13. октобра један Ф-4 је тешко оштећен од дејстава ПАА, током напада на аеродром у Дамаску. При повратку авион се запалио а посада се катапултирала. До 14. октобра Израелци су вратили све територије које су изгубиле на фронту са Сиријом и продрли су двадесетак километара дубоко у сиријску територију, чиме је Сирија избачена из рата. Напади на сиријске аеродроме престају 14. октобра, док су на египатске још трајали.Vazduhoplovne snage Izraela 011kuydzdoylg8dds6cs_thumb
Израелски ловац Ф-4Е прати амерички транспортни авион Ц-5А галакси који доноси помоћ Израелунаставиће се

5Vazduhoplovne snage Izraela Empty Re: Vazduhoplovne snage Izraela taj Čet Mar 01, 2012 9:29 pm

ljubasav

ljubasav
Данко Боројевић


РАТНА КРИЛА
МОЈСИЈЕВИХ СИНОВА

4Vazduhoplovne snage Izraela Eiz82utihjsc68fp3i9_thumb
Израелски авион се извлачи из зоне дејства након одбачених бомби које су пале на један од египатских аеродромаДа би омогућили спровођење плана својим ОМЈ чији је задатак био да сломе оклопни клин египатске армије, и да иницијативу на копненом делу ратишта преузму израелске снаге, авијација Израела ће 14. октобра у послеподневним часовима извести напад код Ел Мансоура.

Vazduhoplovne snage Izraela 3cimdv05aynihy6knmtk_thumb
Израелски напад на аеродром код Ел Мансоура


Ваздушна битка код Ел Мансоура је једна од највећих битака у ваздуху током Јом Кипурског рата. Битка се одиграла изнад града Ел Мансоура у близини делте реке Нила, на чијем је оближњем аеродрому базирао 104. ваздухопловни пук РВ Египта, који је током целог тока рата представљао ударну песницу ловачке авијације Египта у сукобу са ловцима РВ Израела.

Vazduhoplovne snage Izraela 5xk1c6ubggmp24jnx31_thumb
Ваздушна борба изнад СуецаЗадатак РВ Израела је био уништити 104. ваздухопловни пук и преузети потпуну контролу ваздушног простора, при чему је требало спречити исти да пружи ловачку заштиту египатским оклопним јединицама, које су истог дана кренуле у општи напад на израелске оклопне јединице. Израелски авиони су се египатској ваздухопловној бази приближавали из правца Средоземног мора. Негде око 15 часова и 30 минута јединице ВОЈИН су обавестиле своје снаге да се ваздухопловној бази приближава 60 авиона са Средоземног мора у три правца. Један талас је прилазио из правца Порт Саида, други из правца Дамиета и трећи из правца Балтима, западно од Дамиета. Хосни Мубарак је наредио својим ловцима да пресретну све три нападачке формације непријатеља. Одмах по полетању 16 ловаца МиГ-21 је формирало заштитни кишобран изнад града. Задатак те групе ловаца био је да разбију формацију израелских авиона, и да их тако рањиве препусте другом таласу ловаца МиГ-21 који су управо полетали.

Vazduhoplovne snage Izraela Mes6chwnf5wg5gmjg7q_thumb
Ваздушна борба изнад Шарм ел ШеикаПоред 16 ловаца МиГ-21 који су управо полетели у другом таласу, као испомоћ ловачким снагама који су у том тренутку водили борбу изнад Ел Мансоура, из базе Танта полетело је 8 ловаца МиГ-21.

Vazduhoplovne snage Izraela Tl6e0o9yfnnhukz79b3u_thumb
Ваздушни дуел између египатског
ловца МиГ-19 и израелског Ф-4ЕЛовци МиГ-21 су пресрели израелску формацију, десетак километара северно од Ел Мансоура. У 15 часова и 38 минута египатске радарске инсталације су откриле другу групу израелских авиона. Та група од 16 авиона долазила је преко Медитерана у бришућем лету, на њу је из базе Ебу Хамад послато 8 ловаца МиГ-21. Почела је огорчена ваздушна борба. У једном тренутку у ваздушним дуелима било је укључено 64 ловца МиГ-21 и око 120 израелских авиона Ф-4 и А-4.


Vazduhoplovne snage Izraela 10xf0pj195uz32di46qg_thumb
Израелски ловци Ф-4Е изнад Голанске висоравниНеколико израелских авиона успело је да стигне до аеродрома и да га бомбардује. У 15 часова и 52 минута радари откривају нови талас од 60 израелских авиона. Задатак овог таласа израелских авиона био је да нападне циљеве које нису уништила претходна два нападачка таласа. Према тој групи је полетело 8 ловаца МиГ-21, 102. ваздухопловног пука из базе Инсхас у близини Каира ради пресретања овог последњег таласа. Након што у потпуности нису постигли свој циљ уништење ваздухопловне базе код Ел Мансоура, израелски авиони су се почели извлачити из борбе. Последњи израелски авиони напустили су овај простор у 16 часова и 08 минута. Ова ваздушна борба трајала је 53 минута, Израел је изгубио 17 авиона а Египат 7 авиона. Иако израелски авиони нису у потпуности остварили задати задатак, ипак су постигли други важнији циљ, омогућили су израелским оклопним јединицама победу у тенковској бици која се водила у истом тренутку када и ваздушна битка код Ел Мансоура.

Након што је Сирија избачена из рата, Израелци почињу да смишљају начин да униште јаке египатске оклопне снаге на Синају. Будући да су Египћани из непознатих разлога још 9. октобра зауставили свој муњевити продор, Израелци су имали времена да избаце Сирију из рата и да смисле клопку за египатске тенкове.

Vazduhoplovne snage Izraela C1s2sx5q6k1zj0cvn_thumb
Израелски Ф-4Е пружа подршку својим оклопним јединицамаЕгипћани су своје оклопне снаге извукли испод ПВО кишобрана и без заштите ловачких авиона послали у напад на израелски оклопни батаљон. У циљу продора кроз израелску одбрану и запоседање превоја Митла, Гида и Камфија, Египћани изводе напад само с тенковима. Израелци су им припремили динамичну заседу, састављену од три елемента. Прва два су чинили тенкови, а трећи хеликоптери и борбени авиони. Када је маса с више од 1000 египатских тенкова кренула у напад, супротставио им се израелски оклопни батаљон који се повлачио под борбом. У том тренутку активиран је механизам постављене клопке.

Vazduhoplovne snage Izraela 8ij4cvub7hyv6ok2zvyy_thumb
Израелски ловци Ф-4Е у бришућем лету


Израелски тенкови који су били постављени бочно, засули су Египћане убитачном ватром тенковских топова с блиских одстојања, наносећи им огромне губитке. Истовремено су дејствовали и хеликоптери с противоклопним ракетама тоу (TOW). Изнад њих у напад су кренули и авиони Ф-4Е и А-4Ф уништавајући египатске тенкове касетним бомбама и вођеним ракетама В-З АГМ-65А мејверик (AGM-65A Maverick). На земљи је настао пакао. У овој највећој тенковској бици од Другог светског рата, Израел је египатским тенковима супротставио 750 својих тенкова. Израелски авиони, хеликоптери и тенкови су уништили 250 египатских тенкова уз губитак 25 својих тенкова.
Ово је успело захваљујући, пре свега добро смишљеном плану и извлачењу египатских тенкова испод ПВО кишобрана САМ ракета. Будући да Египћани нису могли да дејствују са РС ПВО САМ против израелских авиона, ови су без проблема успешно пружили ваздушну подршку својим тенковима.
Ова битка је означила прекретницу у рату и почетак краја за египатску иницијативу у рату. Иницијатива прелази у руке Израелаца.

Vazduhoplovne snage Izraela 2wq4kjjh3cecf11cdiru_thumb
Израелска авијација пружа подршку својим снагама током битке за Голанску висораван


Дана 15. октобра авиони Ф-4 су напали египатске авионе МиГ-21. У тој ваздушној борби један Ф-4 је оборен а други оштећен. У наредна три дана, током израелских напада на египатске САМ ракете три авиона Ф-4 бивају оборена а четири теже оштећана. Дана 18. октобра, четири сиријска ловца МиГ-17 обарају израелски ловци фантом-II користећи нове ракете шафрир (Shafrir). Два дана после, неколико ловаца Ф-4 бивају оборени египатским ракетама САМ. До средине октобра, 37 авиона Ф-4 је изгубљено већином од дејстава САМ ракета и ПАА. Додатних 6 је тешко оштећено тако да су морали бити отписани.

Vazduhoplovne snage Izraela L9qebxm0qacw2u6n4v0b_thumb
Израелски Ф-4Е напада сиријски МиГ-17


РВ Израела је изгубило и 53 авиона А-4 скајхок.
Губици скајхок авиона су делимично надокнађени из америчке помоћи.

Vazduhoplovne snage Izraela 2qpjcnx0xgycuv7pup5_thumb
Тренутак обарања египатског ловца МиГ-21. 19. октобар 1973. године

наставља се

6Vazduhoplovne snage Izraela Empty Re: Vazduhoplovne snage Izraela taj Čet Mar 01, 2012 9:30 pm

ljubasav

ljubasav
наставак


Израелски генерал Ариел Шарон је још 12. октобра захтевао да му се омогући напад на Египћане и форсирање Суецког канала. Тај захтев ће му бити одобрен 15. октобра. Исте вечери израелске оклопно-механизоване јединице под његовом командом, искористиле су слабо брањени простор између 2. и 3. египатске армије на подручју Горских језера на Синајском полуострву и ушле су дубоко на територију коју су бранили Египћани.


Vazduhoplovne snage Izraela 2gn7dym8k384m7bwyei_thumb
Израелски авиони Ф-4Е пружају подршку својим снагама током напредовања у завршним борбама


У тој операцији Израелци су окружили 3. египатску армији и оставили је на милост и немилост РВ Израела. А потом прелазе преко Суецког канала.
На заседању УН 24. октобра усвојена је резолуција број 339, с позивом свим сукобљеним странама за прекид рата. Рат је завршен израелском победом 26. октобра 1973. године.

Vazduhoplovne snage Izraela 5oafvef7n44utyvq62k_thumb
Тенкови израелских снага улазе у град Суец


Губици сукобљених странаЗа разлику од претходног Јунског рата 1967. године, овај рат што се тиче губитака на обе стране имао је веће последице. Поред великих губитака у копненим снагама и ваздухопловне снаге сукобљених страна су претрпеле тешке губитка.

Vazduhoplovne snage Izraela 3nds8xv3r8h0skuxaya1_thumb
Израелски војник разгледа заробљени египатски авион МиГ-17

Сирија је изгубила 135 авиона и 13 хеликоптера. Ирачани су изгубили 21 авион хантер и МиГ-21. Алжирци су изгубили један МиГ-17, који је оборен у ваздушним борбама са израелским Ф-4. Либијци су изгубили 4 своја авиона мираж-V, мада никада нису признали те губитке. Египћани су прошли најгоре јер су имали и најбројније ваздухопловство. Изгубили су 235 авиона и 42 хеликоптера.

Vazduhoplovne snage Izraela Lnf1nggojsy54ya9i34a_thumb
Заробљена комплет батерија ракета С-125 нева од стране израелске војске
Према званичним подацима Израел је изгубио 105 авиона (од тога 43 ловца Ф-4 и 53 јуришника А-4) и 5 хеликоптера. Међутим, према информацијам из руских извора, каже се да је у рату била успешнија арапска авијација. Наиме, у 120 борби у ваздуху колико је водила египатска ловачка авијација против израелске, Египћани су наводно оборили 76 израелских авиона, а изгубили су 54 ловца, остваривши однос губитака 1,4:1. Сиријски ловачки авиони су били наводно успешнији, јер су у 150 борби оборили 103 израелска авиона, а изгубили 52. Према западним изворима Израел је изгубио између 114 (15 у ваздушним дуелима и 99 оборених од ПВО) и 180 авиона.*****************Ако се сагледају ова два рата, Јунски рат 1967. и Октобарски рат 1973. године видеће се да су Египат и Сирија уложили доста припреме за почетни успех у Октобарском рату.

Међутим, и поред огромне материјалне подршке Совјетског Савеза, почетни успех арапских снага у рату 1973. године није крунисан успешним арапским завршетком рата. Очигледно је било да и Египат и Сирија нису били спремни још за рат, те је због лоших процена и брзоплетости рат завршен израелским тријумфом.

С друге стране, Јунски рат је Израелцима донео војну супериорност и погрешно уљуљкивање у своју војну моћ. Иако је Шестодневни рат у потпуности војни тријумф Израела, за Јом Кипурски рат то се не може рећи.

Боље је рећи да је успех пре свега Египта рушење „Мита о непобедивости Израела“.
Ипак Израел је успео да се успешно супротстави нападу и да иницијативу из руку Египћана преотме. Главну улогу у преузимању иницијативе одиграла је израелска авијација.

Наиме, дејства израелске ловачке авијације карактерисала су се углавном, у формирању и употреби ударних група ловачких авиона које су изводиле изнанадан напад одоздо нагоре. Затим, дејством из заседе у ваздуху, иза природних маски, у близини борбеног додира. Ради стварања услова који гарантују успех у борби, примењивали су демонстративна дејства и примењивали су тактику лансирања вођених ракета у сусретним курсевима ради разбијања борбеног поретка противникових авиона.

У Октобарском рату амерички транспортни авиони Ц-5 и Ц-141 испоручили су Израелу за 33 дана (укупно 815 летова) више од 27 хиљада тона војног материјала од виталног значаја. Први брод стигао је са много већим теретом, али је до тада рат већ био завршен.
Такође је и СССР помагао својим савезницима војним материјалом.

Рат 1973. године није уопште одговарао ни САД ни Совјетском Савезу, па су велике силе вршиле координисани притисак на сукобљене стране да се рат заврши. Премијер Израела Голда Меир 1974. године подноси оставку, док се Египат окреће САД. Оно што уопште није могао постићи ратом, Египат постиже Кемпдејвидским споразумом марта 1979. године. Овим споразумом Египат је дипломатски признао постојање државе Израел, за узврат Израел је Египту вратио Синајско полуострво.

Након тога у сукобу са Израелом остају Сирија и ПЛО (Палестинска ослободилачка организација). Због отворених претњи са територије Либана, Израел 6. јуна 1982. године покреће операцију „Мир за Галилеју“, у којој ће у потпуности деградирати ваздухопловне и снаге ПВО Сирије. Сценарио по којем је вођена ова операција скоро у свему одступа од уобичајених метода и с тог становишта представљала је прворазредно изненађење за тадашње источне и западне војне стручњаке.

Моћно израелско ваздухопловство и данас господари над простором Блиског истока, спремно да у сваком тренутку покаже своје опасне зубе змије отровнице.

крај

7Vazduhoplovne snage Izraela Empty Re: Vazduhoplovne snage Izraela taj Sre Maj 30, 2012 10:10 pm

zixo


Моја досадашња сазнања о ВС Израела.

Republika Izrael (Heyl Ha'Avir)
(IAF; Hebrew: זרוע האוויר והחלל, Zroa HaAvir VeHahalal, "Air and Space Arm",
poznatiji kao חיל האוויר, Kheil HaAvir, "Air Corps")

Školski avioni:
Grob G-120A-I nazvan ,,Snunit’’ (Nemačka) iznajmljenih 17
Hawker Beechcraft T-6A ’’Texan II’’ nazvan ’’Efroni’’ (Švajcarska, po licenci SAD) 20

Školsko-borbeni avioni:
Alenia M-346 (Italija) naručeno 30
MDD/IAI A-4N, TA-4H/J ,,Skyhawk’’, nazvan ,,Ahit’’ (SAD, sklapani u Izraelu) 22, 26

Lovački avioni:
Lockheed Martin F-16A/B ,,Fighting Falcon’’, nazvan ,,Netz’’ (SAD) 58/14, F-16C/D nazvan ,,Barak’’ 78/48 (modifikovani u Izraelu), F-16I nazvan ,,Sufa’’ (modifikovani u Izraelu) 100
MDD F-15A/B/C/D ,,Eagle’’, nazvan ,,Baz’’ (SAD) 20/6/11/6

Taktički bombarderi:
Boeing/IAI F-15I ,,Strike Eagle’’, nazvan ,,Ra'am’’ (SAD, modifikovani u Izraelu) 25

Izviđački avioni i avioni za vezu:
Beech F.33 (A-36) ,,Bonanza'' nazvan ,,Hofit’’ (SAD) 24
Dornier Do-28D-2 ,,Skyservant’’ nazvan ,,Agur’’ (Nemačka, modifikovani u Izraelu)
IAI 1124N ,,Shahaf’’ (Izrael) mornarički patrolni 3
Beech/IAI B200/T/CT ,,King Air’’, nazvan ,,Tsofit 5/4/3’’ (SAD, modifikovani u Izraelu) 8/3/5
Beech RC-12D/K ,,Huron’’, nazvani ,,Kookiya’’ (SAD, modifikovani u Izraelu) špijunski 7
Gulfstream G550 ,,Gulfstream V’’ (SAD, modifikovani u Izraelu uz pomoć SAD) radarski sistem 5
Lockheed RC-130H ,,Hercules’’ (SAD, modifikovani u Izraelu) za EI i PED 2
Boeing 707-320 nazvan ,,Re'em’’ (SAD, modifikovani u Izraelu) za EI i PED 6

Transportni avioni:

Lockheed C-130H/J-30 ,,Hercules’’ nazvani Karnaf i Samson (SAD) srednji 8/3,
KC-130H tankeri 4
Boeing 707-320 (SAD) teški, tankeri 6/4

Vatrogasni avioni:
Air Tractor AT-802F (SAD) 7

Helikopteri:
Agusta Bell AB-206A ,,Jet Ranger/Long Ranger’’ (SAD) laki višenamenski, Bell OH-58B ,,Kiowa’’ nazvani ,,Sayfan’’ laki osmatrački 31
HAL Dhruv (Indija) za prevoz VIP 3
Aerospatiale AS-565SA ,,Panther’’, nazvan ,,Atalef’’ (Francuska) spasilački 7
Sikorsky S-70A-50 ,,Black Hawk’’, nazvani ,,Yanshuf 1/2’’ (SAD) srednji višenamenski 39
Bell AH-1S/E/F ,,Cobra’’, nazvan ,,Sefa’’ (SAD) borbeni 52
Boeing AH-64A/D ,,Apache/Longbow Apache’’ (SAD) borbeni 27/11
Sikorsky CH-53 ,,Sea Stallion’’, nazvan ,,Yas'our’’ (SAD, modifikovani u Izraelu) teški transporter i spasilački 38


Vazduhoplovne Baze:

1. Bezet, detašman 123-će eskadrile (S-70A-50)

2. Biranet, detašmani 160-te i 161-ve eskadrile (AH-1E/F)

3. Ein Šemer, detašman 505-te eskadrile (Bespilotne letelice)

4. Hacerim, 69-ta eskadrila ,,Čekić’’ (F-15I)
102-ga eskadrila ,,Leteći tigrovi’’ (F-16I)
116-ta eskadrila ,,Leteće krilo’’ (F-16A/B)
123-ća eskadrila ,,Južno zvono’’ (S-70A-50)
Letačka Škola (G.120A-I, A-4N, TA-4H/J, AH-1E)

5. Hacor, 101-va eskadrila ,,Prva lovačka’’ (F-16C)
105-ta eskadrila ,,Škorpion’’ (F-16D)
144-ta eskadrila ,,Čuvari Arave’’ (F-16A/B)

6. Haifa, Tehnička Škola
detašman 123-će eskadrile (S-70A-50)
detašman 124-te eskadrile (S-70A-50)

7. Megido, detašman 505-te eskadrile (Bespilotne letelice)

8. Nevatim, 140-ta eskadrila ,,Zlatni Orao’’ (F-16A/B)
Teški transportni Puk:
103-ća eskadrila ,,Leteći slonovi’’ (C/KC-130E/H)
120-ta eskadrila ’’Pustinjski džinovi’’ (IAI.1124N, B707-320)
122-ga eskadrila ,,Nachshon’’ (G550)
131-va eskadrila ,,Žuta ptica’’ (C/KC-130E/H)

9. Palmačim, 124-ta eskadrila ,,Padajući mač’’ (S-70A-50)
160-ta eskadrila ,,Severna kobra’’ (AH-1E/F)
161-va eskadrila ,,Južna kobra’’ (AH-1E/F)

10. Ramat David, 109-ta eskadrila ,,Dolina’’ (F-16D)
110-ta eskadrila ,,Severni vitezovi’’ (F-16C)
117-ta eskadrila ,,Prvi mlazni’’ (F-16C)
193-ća mornarička helikopterska eskadrila (AS-565SA)

11. Ramon, 113-ta eskadrila ,,Wasp’’ (AH-64A/D)
190-ta eskadrila ,,Magični dodir’’ (AH-64A/D)
253-ća eskadrila ,,Negev’’ (F-16I)

12. Sde-Dov/Tel Aviv-Dov-Hoz, 100-ta eskadrila ,,Leteće kamile’’ (F.33, B200/C/CT)
125-ta laka helikopterska eskadrila (AB-206A)
135-ta laka transportna eskadrila (F.33)
191-va eskadrila (RC-12D/K)
eskadrila za protivpožarnu borbu (AT-802F)

13. Tel Aviv-Ben Gurion

14. Tel Nof, 106-ta eskadrila ,,Second Eagle’’ (F-15B/C/D)
114-ta eskadrila (CH-53)
118-ta eskadrila ,,First Yas'our’’ (CH-53)
119-ta eskadrila ,,Slepi miš’’ (F-16I)
133-ća eskadrila ,,Dvorepi’’ (F-15A/B/D)
201-va eskadrila ,,Jedan’’ (F-16I)
505-ta eskadrila (Bespilotne letelice)
601-vi Trenažni Centar (CM.170, F-16A/C/D, F-15I)
Jedinica 669, detašman za traganje i spasavanje (S-70A-50, CH-53)
Eskadrila Eitan bespilotnih letelica (BPL Eitan)

15. Uvda

Sponsored content


Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu